!
Jeśli piszę 4sinx/2 to znaczy,że sam dzielenie przez dwa tyczy się samego x
| 1 | ||
cosx = | − sin2x | |
| 2 |
| 1 | ||
cosx = | − 1 + cos2x | |
| 2 |
| 1 | ||
cosx = − | + cos2x | |
| 2 |
| 1 | ||
cos2x − cosx − | = 0 | |
| 2 |
| 1 | ||
t2 − t − | = 0 | |
| 2 |
| 1 | ||
Δ = 1 + | * 4 = 3 | |
| 2 |
| 1 − √3 | ||
t1 = | ||
| 2 |
| 1+√3 | ||
t2 = | ≈ 1,36 nie spełnia założeń | |
| 2 |
| 1 − √3 | ||
cosx = | ||
| 2 |
| x | ||
Chcąc z cosx zrobić coś zależnego od | (taka jest potrzeba, bo w zadaniu występuje | |
| 2 |
| x | ||
funkcja zależna od | ) należy zastosować tzw.wzór połówkowy" | |
| 2 |
| x | ||
w którym zamiast 2α widzimy x i w konsekwencji zamiast α widzimy | : | |
| 2 |
| x | ||
(1) cosx = 1 − 2sin2 | . | |
| 2 |
| x | ||
4sin | + cosx = 3 | |
| 2 |
| x | x | |||
4sin | + 1 − 2sin2 | = 3. | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
Jest to równanie zależne tylko od sin | , dalej to już wstyd pomagać. | |
| 2 |