Zadanie
goska: kiedy funkcja f(x)=x
2+bx+c osiaga wartosc najmniejsza rowna 4 dla x=2

b= −4
c=8
Dlaczego
11 lis 10:06
Isia:): f(2)=22+−4*2+8
f(2)=4+(−8)+8
f(2)=4
bo f(2)=4 i jest to najmniejsza wartość
11 lis 10:21
Isia:): f(2)=22+−4*2+8
f(2)=4+(−8)+8
f(2)=4
bo f(2)=4 i jest to najmniejsza wartość
11 lis 10:21
Ergo: wydaje mi sie, ze Gosce chodzilo o to jak do tego dojsc a nie jak to sprawdzic
11 lis 10:25
goska: dokladnie, sprawdzic ja potrafie tylko jak wyliczyc to b i c

11 lis 10:39
Nikka: a=1>0, ramiona paraboli są skierowane do góry i funkcja osiąga wartość najmniejszą w
wierzchołku (x
w, y
w) czyli w punkcie (2,4).
| | Δ | | b2−4ac | |
yw = − |
| = − |
| |
| | 4a | | 4a | |
4 = − (4 − c)
4 = −4 + c
c = 8
11 lis 10:44
Bogdan:
Dzień dobry.
Mając wierzchołek paraboli W = (2, 4) oraz współczynnik a = 1 zapisujemy wzór funkcji
kwadratowej w postaci kanonicznej: f(x) = (x − 2)2 + 4, teraz przekształcamy ten wzór
do postaci ogólnej: f(x) = x2 − 4x + 4 + 4 ⇒ f(x) = x2 − 4x + 8.
Stąd b = −4, c = 8.
11 lis 10:48
11 lis 10:49