log
Pazdrolog: log24(x−1)+3log22(x−1)−4=0
jak to rozwiązać?
nowa zmienna t=log2(x−1) ?
i co dalej?
21 wrz 19:20
Janek191:
x > 1
log2 ( x − 1) = t
t4 + 3 t2 − 4 = 0
( t2 + 4)*( t2 − 1) = 0
21 wrz 19:22
sushi_gg6397228:
t= log2 2 (x−1)
21 wrz 19:22
Janek191:
Nie zauważyłem tego kwadratu w 3 log
22 ( x
1)
Przepraszam
21 wrz 19:25
Janek191:
Tyle na razie, bo gubię znaki
21 wrz 19:26
5-latek: A ja zapytam czy jezeli dajemy zmienna t to musimy zalozyc ze jest ona ≥0?
21 wrz 19:28
5-latek: Moglby ktos odpowiedziec przed meczem
21 wrz 19:50
sushi_gg6397228:
t=log2 (x−1)
t∊R
21 wrz 19:53
Pazdrolog: chyba tak, co?
ale t≥0 czy t∊R ?
21 wrz 19:53
PW: Nie, logarytm może być liczbą ujemną lub zerem lub liczbą dodatnią.
21 wrz 19:54
5-latek: Dziekuje .
czyli przy logarytmach nie dajemy tego zalozenia
21 wrz 19:59
Pazdrolog: dajemy założenie, że t∊R
21 wrz 20:00