Obliczyć całke
Ania: Witam. Mam do rozwiązania taką całke :
| | 1+x | |
∫ |
| i nie potrafię jej ruszyć  |
| | 1−x2 | |
21 wrz 19:10
Mika:
ułamki proste
21 wrz 19:10
Mika:
albo wzór skróconego mnożenia
21 wrz 19:11
Janek191:
1 − x2 = ( 1 − x)*( 1 + x)
21 wrz 19:11
Ania: No rozbiłam tak mianownik tylko nie wiem co dalej
21 wrz 19:14
Janek191:
| | 1 + x | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ln I x − 1 I + C |
| | 1 − x2 | | x − 1 | |
21 wrz 19:17
Janek191:
Trzeba nauczyć się podstawowych wzorów
21 wrz 19:17
daras: ale po co się uczyć jak można tutaj wrzucić
21 wrz 19:37