Pochodna funkcji
Marek: y=ax
2+bx+c,xeR,y'=2ax+b
Muszę z tego zrobić lim x−>x0 i go obliczyć, pomocy
21 wrz 18:30
Marek: by wyszło y' oczywiście
21 wrz 18:31
Janek191:
Czy chodzi o obliczenie pochodnej z definicji ?
21 wrz 18:35
Janek191:
| | f(x0 + h) − f(x0) | |
y ' = lim |
| |
| | h | |
h →0
21 wrz 18:37
Janek191:
| a*( x0 + h)2 + b*( x0 + h) + c − ( a*x02 + b*x0 + c) | |
| = |
| h | |
| | a*( x02 + 2 x0*h + h2) + b*x0 + b*h − a*x02 − b*x0) | |
= |
| = |
| | h | |
| | 2a*h*x0 + b*h + a *h2 | |
= |
| = 2 a x0 + b + a*h |
| | h | |
więc
y ' = lim [ 2a x
0 + b + a*h] = 2 a x
0 + b
h → 0
21 wrz 18:48
Marek: Dzięki
21 wrz 19:00