21 wrz 18:18
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
21 wrz 18:23
Pazdrolog: 3−x>0
9−x
3>0
a dalej nie wiem co z tym zrobić
21 wrz 18:24
sushi_gg6397228:
pomnozyc przez mianownik, na jedna strone i potem uzyc "wzorków" na logarytmy
21 wrz 18:24
Pazdrolog: a jaka bedzie dzidzina? żeby ją jakoś konkretnie zapisać?
21 wrz 18:26
sushi_gg6397228:
podales dwie nierownosci, wiec trzeba je rozwiazac
21 wrz 18:27
sushi_gg6397228:
plus: log (3−x) ≠0
21 wrz 18:28
Pazdrolog: no z pierwszego wiem, że x<3 a z tego drugiego załoźenia?
21 wrz 18:29
sushi_gg6397228:
wzory a3−b3=... liczby nie będą wymierne
21 wrz 18:30
pigor: ..., otóż pierwiastków równania (o ile istnieją) szukamy wśród
liczb x takich, że 9−x
3>0 i 3−x>0 i 3−x≠1 ⇔ x
3<9 i x<3 i x≠2 ⇔
⇔ (*)
x3<9 i x≠2 , wtedy np. tak :
| log(9−x3) | |
| = 3 ⇒ log(9−x3)= 3log(3−x) ⇔ log(9−x3)= log(3−x)3 ⇔ |
| log(3−x) | |
⇔ 9−x
3= (3−x)
3 ⇔ 9−x
3= 27−27x+9x
2−x
3 ⇔ 9x
2−27x+18= 0 /:9 ⇔
⇔
x2−3x+2= 0 ⇔ (x−1)(x−2)=0, stąd i z (*) ⇔
x=1 . ...
21 wrz 18:31
pigor: .ups ..., przepraszam ...
sushi . ...
21 wrz 18:32
Pazdrolog: dziękuję!
21 wrz 18:36