przedstaw podane f.kwadratowe w postaci iloczynowej
kasia: dzien dobry, ktos pomoze?
a) f(x)=x2−16
b) f(x)=x2+6x
21 wrz 17:56
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
21 wrz 18:00
kasia: trzeba obliczyc x1 i x2 z delty, tak?
21 wrz 18:02
sushi_gg6397228:
mozna ze wzorów skróconego mnozenia lub wyciagniecia przed nawias
delta w ostatecznosci
21 wrz 18:03
kasia: okej, dziękuje
21 wrz 18:04
Janek191:
a) Wzór a
2 − b
2 = ( a − b)*( a + b)
b) Wyłącz x przed nawias
21 wrz 18:05
kasia: dziekuje bardzo
21 wrz 18:06