przecinajace sie funkcje
owca: Jak udowodnic ze funkcje liniowe fx=3x+1 i gx=7x−3 przecinaja sie w punkcie lezacym na prostej
o rownaniu 7x−2y+1=0. Nie chce rozwiazania tylko podpowiedz co i jak obliczyc
21 wrz 17:56
5-latek: 1Wyznacz punkt przciecia prostych f(x) i g(x)
2. Sprawdz czy ten punkt nalezy do prostej o rownaniu 7x−2y+1=0
A geometrycznie to po prostu narysuj te proste w ukladzie wspolrzednych
21 wrz 18:01
mix:
rozwiąż układ równań y=3x+1
y=7x−3
otrzymasz P(x,y).....P(...,...)
sprawdź czy punkt P∊ do prostej 7x−2y+1=0 podstawiając za x=xP i y=yP
21 wrz 18:03