logarytmy
MaZHK: log43x + 2 log4x +3 = 0
21 wrz 17:54
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
21 wrz 18:00
Janek191:
log
4 x = t
t
3 + 2 t + 3 = 0
t = − 1 , bo − 1 + 2*(−1) + 3 = 0
Wykonujemy dzielenie:
( t
3 + 2 t + 30 ; ( t + 1) = t
2 − t + 3
− t
3 − t
2
−−−−−−−−
− t
2 + 2 t
t
2 + t
−−−−−−−−−−
3 t + 3
− 3 t − 3
−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie
t
2 − t + 3 = 0
Δ = 1 − 4*1*3 < 0 − brak rozwiązań rzeczywistych
Mamy więc
| | 1 | |
t = − 1 , czyli log4 x = − 1 ⇔ x = 4−1 = |
| |
| | 4 | |
=========
21 wrz 18:03
MaZHK: nową zmienną t=log
4x t∊R
d=(0,
∞)
t
3+t+3=0
ale z tego mi juz nic nie wychodzi
21 wrz 18:04
MaZHK: no tak, przeoczyłem 2t..... ale głupi błąd
21 wrz 18:06
MaZHK: dzięki za pomoc!
21 wrz 18:06
Janek191:
Tam w dzieleniu zamiast 0 powinno być )
czyli
( t3 + 2 t + 3) : ( t + 1) = ..
21 wrz 18:07