równanie
magda: Rozwiąż równanie
log3[7+log5(x2+9)]=2
11 lis 10:00
magda: jak to rozwiązać?
11 lis 10:38
Nikka: D: 7+log5(x2+9)>0 i x2+9>0
x2+9>0 jest spełnione dla każdego x∊R
log5(x2+9)> −7
log5(x2+9)>log55−7
x2+9>5−7
również dla każdego x∊R x2+9−5−7>0
D=R
log3[7+log5(x2+9)] = log332
7+log5(x2+9) = 9
log5(x2+9) = 2
log5(x2+9) = log552
x2+9 = 25
x2−16 = 0
x=4 lub x= −4
11 lis 11:27
Andzia: Rozwiąz równania
a) log (x−3)=−1
b) log3 x+log gx =4,5
c) 2+log3 ( 2x+1)= log (5x+22)
23 gru 12:27
ww:
Najpierw napisz to po ludzku !
23 gru 12:36
5-latek: a)x−3>0 to x>3
x−3=10−1
x−3=0,1 to x= policz zrobilem to z definicji logarytmu
23 gru 12:41