zadania maturalne- liczby rzeczywiste
natalia: 1. Wykaż, że liczba
x= {
√8+2
√7 } + 2
√7 jest liczbą niewymierną.
2. Dane są przedziały A= (−
∞, 2), B=<−6,10>, C=<−2, +
∞). Wyznacz przedział A \ (B u C).
| | a | |
3. Wyznacz liczbę a z równania \frac{a+1}{ \√2 + 1} = |
| |
| | 3 | |
| | √27− √81 | |
4.Wykaż, że liczba u= |
| jest całkowita. |
| | 3− \sqrt{3} | |
5. Wykaż, że mlogmlog x
a b x
m dla a>0 ∧a≠1∧b>0∧m∈N.
6. Wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne w wyrażeniu W= ( 5} −2 \{3} )
2 − 2(1+
√5 )
3.
7. Oblicz 25 x
2−log x53 .
8. Wyrażenie 16
√2 * p{5]{2} zapisz w postaci potęgi liczby 2.
9. Wyznacz ostatnią cyfrę różną od zera liczby 125
40 *3
4* 8
42 .
10. Uzasadnij, że jesli liczba całkowita x z dzielenia przez 7 daje resztę 5, to liczba x
2 z
dzielenia przez 7 daje reszte 4.
11. Dane są zbiory: A=(−7, 12), B= <−7,12>. Wyznacz zbiory A\B i B\A.
21 wrz 17:05
mix:
Za mało tych zadań ...... dodaj jeszcze ze 20 zadań
21 wrz 17:10
natalia: Nie wiem dlaczego nie mogę zapisać poprawnie kilku z tych równań.
W zadaniu 1 wszystko jest pod jednym pierwiastkiem, piewiastek nad 8 jest tym długim
pierwiastkiem. w zadaniu 3 jest a+1 a pod kreską ułamkową pierw z 2 +1=a/3. W zadaniu 5 jest
jedno mlog, zadanie 6 tutaj mi wgl nie wyszlo: W(pierw5− 2 pierw z 3)2 −2(1+ pierws5)3.
W 5 jest pierwiastek 5 stopnia z 2.
21 wrz 17:10
natalia: Nie rozumiem, nie prosze o pełne rozwiązania tylko podpowiedzi− razem mam do zrobienia 50
zadań, z resztą dałam sobie radę bez problemu.
21 wrz 17:11
Janek191:
z.1
8 + 2√7 = ( 1 + √7)2
więc
√ 8 + 2√7 + 2√7 = 1 + √7 + 2√7 = 1 + 3√7 − liczba niewymierna
21 wrz 17:13
5-latek: A np w zadaniach nr 2 , nr6 nr8 nr 11 to jak jest trudnosc ?
| | √27−√81 | | √27−9 | |
Zdanie nr 4 |
| to |
| i usun teraz niewymiernosc z |
| | 3−√3 | | 3−√3 | |
mianownika
21 wrz 17:15
21 wrz 17:16
Janek191:
z.5
Napisz po ludzku
21 wrz 17:18
Janek191:
z.8
16 √2*5√2 = 24* 20,5*215 = 2 4 + 0,5 + 0,2 = 24,7
21 wrz 17:21
natalia: Janek, bardzo dziękuję za pomoc w zadaniu 5 mam coś takiego:
mloga b=log a bm a>0, a różne od 1, b>0 i m należy do zbioru liczb naturalnych
a−podstawa logarytmu.
21 wrz 17:33
Janek191:
m loga b = loga bm ; a > 0 ∧ a ≠ 1 ∧ b > 0 ∧ m ∊ℕ
21 wrz 17:44
Janek191:
Niech loga b = y ⇒ b = ay
Stosujemy tw. o podnoszeniu do potęgi
bm = ( ay)m = ay*m= am*y
Stąd według definicji logarytmu
loga bm = m*y = m*loga b
cnd.
21 wrz 17:55
natalia: W zadaniu 3 nie jestem pewna, czy otrzymałam dobry wynik i nie wiem co zrobić dalej:
−2a+ a√2=3
21 wrz 18:05
Janek191:
Czy takie jest równanie jak napisałem ?
21 wrz 18:09
mix:
Dokończ to co zaczęłaś
a(
√2−2)=3
21 wrz 18:12
natalia: tak, takie
21 wrz 18:16
Janek191:
mix dokończył
21 wrz 18:31
Janek191:
Treść z.7 mi się nie podoba
21 wrz 18:32
natalia: 7 sprawdziłam i wszystko jest tak jak w zadaniu (na górze): 2−log5 3
21 wrz 21:58