trygonometria
tyu:

Czy ktoś podałby jakąś podpowiedź do zadania o treści:
Znajdź miarę łukową kąta środkowego rozwiniętej powierzchni bocznej stożka o wysokości długości
h i promieniu długości r.
Tutaj
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=1190
znalazłem częściowe rozwiązanie
Wiem dlaczego jest
l=
√ h2 + r2
ale dalej nie wiem co jest napisane. Czy ktoś mógłby pomóc
21 wrz 17:01
pigor: ..., otóż, długość łuku kąta środkowego
okręgu o promieniu R opartego na kącie α, to (*)
Ł= α*R,
a rozwinięcie powierzchni bocznej stożka , to wycinek
koła o promieniu R=l równym tworzącej stożka i długości
łuku Ł=2π r, zatem z (*) mamy (**)
2πr= α*l, gdzie
α=? − miara
kąta środkowego tej powierzchni, a l=
√r2+h2, czyli z (**)
| | 2π r | |
α* √r2+h2=2π r⇒α= |
| − szukana miara kąta α..  |
| | √r2+h2 | |
21 wrz 17:45
tyu: dziękuję pigor za pomoc
21 wrz 18:15
pigor: ..., oczywiście to α jest z tego wzoru w radianach, a jak chcesz
| | 180o | |
mieć w st.o, pomnóż wynik z niego (jego prawą stronę) przez |
| . ...  |
| | π | |
21 wrz 18:17
21 wrz 18:22