pomocy
ula: najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)= −2x
2+8x+2, gdy x e<−1,4> jest rowna
11 lis 09:56
ula: 
?:(:(
11 lis 10:53
Ergo: f(−1)=−2−8+2=−8
f(−2)=−8−16+2=−6
czyli widac ze −8
11 lis 10:57
ula: w odpowiedziach mam f(−1)
11 lis 11:00
Ergo: omg ... f(−1)=−8
11 lis 11:01
ula: ok ale skoro jest przedzial <−1,4>
to nie powinno sie obliczac:
f(−1)=−2−8+2=−8
f(4)=−2*16+8*4+2=−36+32+2=−2
wyjdzie tak samo ze F(−1) jest najmniejsza
bo nie wiem skad akurat to −2 chyba moze byc tak jak ja napisalam
11 lis 11:13
Miszel: Witam
Fukcja powyższa skierowana jest ramionamy w górę więc największą wartość osiąga w wierzchołku.
Jednak to nas nie interesuje, skoro wiemy jak wygląda fukcja to zauważamy że najmiejsze
wartości powinna przyjmować naktórymś z krańców przedziałów więc podstawiamy
F(−1) −2−8+2= −8
f(4) −32+32+2=2
11 lis 11:22