Wektorki
dyzio: Współrzędne końców odcinka AB wynoszą A(3 , −7) B(−5 , 1). Wyznacz współrzędne punktu P, który
| | PB | | 3 | |
tak dzieli odcinek AB, że |
| = |
| |
| | AB | | 5 | |
Janek191:
A = ( 3; − 7)
B = ( − 5 ; 1)
P = ( x ; y)
| I PB I | | 3 | |
| = |
| ⇒ 5 PB = 3 AB |
| I AB I | | 5 | |
→ →
5 PB = 3 AB
5 *[ − 5 − x ; 1 − y ] = 3 * [ − 5 − 3; 1 − (−7) ]
[ − 25 − 5 x ; 5 − 5 y ] = [ − 24 ; 24 ]
więc
− 25 − 5 x = − 24 i 5 − 5 y = 24
5 x = − 1 5 y = − 19
x = −
15 = − 0,2 y = −
195 = − 3,8
P = ( −
15 ; −
195 )
======================