matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz uklad rownan drugiego stopnia
Olek:
1. (x+y)(x+y−1)=0 2. x
2
+y
2
+2y=0
21 wrz 16:37
Saizou :
(x+y)(x+y−1)=0 ⇒x=−y lub −x=y−1 x
2
+y
2
+2y=0 ⇒x
2
+y
2
+2y+1=1⇒x
2
+(y−1)
2
=1 dalej sam...
21 wrz 16:39