| √3 | ||
do osi OX pod takim kątem α, że cosinus α = | . Podaj wzór proporcjonalności | |
| √7 |
| √3 | 3 | |||
cos α = | ⇒ cos2α = | |||
| √7 | 7 |
| 3 | 4 | 2 | ||||
sin2 α = 1 − | = | ⇒ sin α = | ||||
| 7 | 7 | √7 |
| sin α | 2 | √3 | 2 | |||||
tg α = | = | : | = | |||||
| cos α | √7 | √7 | √3 |
| 2 | ||
a = tg α = | ||
| √3 |
| 2 | ||
f(x) = a x + b = | x + b | |
| √3 |
| 2 | ||
5 = | *√3 + b ⇒ b = 5 − 2 = 3 | |
| √3 |
| 2 | ||
f(x) = | x + 3 − wykres koloru niebieskiego | |
| √3 |
| 2 | ||
g(x) = | x | |
| √3 |
| 2 | 2√3 | |||
y=a(x−√3)+5 a= tgα= | = | |||
| √3 | 3 |
| 2√3 | 2√3 | |||
k : y= | (x−√3)+5 ⇒ y= | *x +3 | ||
| 3 | 3 |
| 2√3 | ||
p∥k to p: y= | *x | |
| 3 |