Działania na logarytmach
gosciu: wiedząc, że log1428 = a , oblicz log4916
21 wrz 16:28
gosciu: bonusowo, z góry dzięki za pomoc
wiedząc, że log320 = a i log315 = b , oblicz log2360
21 wrz 16:38
Mila:
1)
| | log7(16) | | 4log7(2) | |
b=log49(16)= |
| = |
| =2log7(2) |
| | log7(49) | | 2 | |
| | log7(28) | | log7(4)+log7(7) | |
a=log14(28)= |
| = |
| ⇔ |
| | log7(14) | | log7(2)+log7(7) | |
| | log7(4)+1 | |
a= |
| wyznaczam wartość log7 (2) w zależności od a. |
| | log7(2)+1 | |
log
7(2)*a+a=2log
7(2)+1
log
7(2)*a−2log
7(2)=1−a
log
7(2)*(a−2)=1−a
===========
21 wrz 19:01
gosciu: Dzięki, a drugi przykład? Pomoże ktoś?
21 wrz 19:16
5-latek: A moze wzorujac sie na przykladzie rozwiazym przez
Mile 
sprobujesz rozwiazc sam a przynajmniej zaczac ?
21 wrz 19:18
bdziumzde5:
| | log3 360 | |
log2 360 = |
| |
| | log3 2 | |
log
3 15 = log
3 5 + 1 = b => log
3 5 = ...
log
3 20 = 2log
3 2 + log
3 5 = a => log
2 3 = ...
log
3 360 = log
3 ( 2
3 * 3 * 15 )
21 wrz 19:26
Mila:
360=9*8*5
log3(360)=log3(9)+log3(8)+log3(5)
a=log
3(20)=log
3(4)+log
3(5)⇔a=2log
3(2)+log
3(5)
b=log
3(5)+1
⇒
log3(5)=b−1
| | a−b+1 | |
a=2log3(2)+b−1⇔log3(2)= |
| |
| | 2 | |
| | 2+3log3(2)+log3(5) | |
log2(360)= |
| = |
| | log3(2) | |
dokończ i posprawdzaj rachunki.
21 wrz 20:55