Help me
zanciaa: Ej mam prośbę, nie rozumiem dlaczego, w przykładzie 3x=8≥1/2x2, trzeba tutaj obliczyć
nierównośc, oblicząłam ją poprzez deltę, bo tak mi jest lepiej. Wychodzi mi zle odpowiedz. o
taka: x∊(−∞;−2> u <8;+∞) a powinno wyjść x∊<−2;8>> Prosze powiedzcie co jest nie tak
21 wrz 16:18
Kejt: popraw zapis równania i pokaż jak liczysz.
21 wrz 16:19
Janek191:
3 x + 8 ≥ 0,5 x2 ?
21 wrz 16:19
M.rek: Bez rozwiązywania mogę Ci powiedzieć że na 100 % masz źle skierowane ramiona lub pomyliłaś się
przy znaku nierówności
21 wrz 16:21
M.rek: Bo patrz a dla tego zapisu:3 x + 8 ≥ 0,5 x2 jest większe od zera czyli ramiona do góry, i
równanie kwadratowe jest mniejsze od zera dla części pod osią
21 wrz 16:23
zanciaa: napisze wam całość:
3x+8≥1/2x
2
−1/2x
2+3x+8≥0
a= −1/2 b=3 c=8
delta= 3
2−4*(−1/2)*8=9+16=25
x1=8
x2=−2
i nie wiem gdzie jest ten błąd
21 wrz 16:27
Kejt: Rozwiązanie masz poprawne, ale tak jak wspomniał M.rek najprawdopodobniej źle narysowałaś
jej wykres.. to będzie parabola z ramionami w dół. kiedy więc będzie miała wartości ≥0?
21 wrz 16:29
zanciaa:
21 wrz 16:30
zanciaa: tak narysowałam wykres... tam jest −2
21 wrz 16:30
zanciaa: A może to chodzi o to żeby znak w jakimś momencie odwrócić?

albo podali w książce złą
odpowiedz
21 wrz 16:31
Kejt: zły wykres... parabola z ramionami w dół i odp. będzie dobra.
21 wrz 16:41
Kejt: a < 0
21 wrz 16:41
zanciaa: aa no tak rzeczywiście, ale jestem głupia, że tego nie zauważyłam haha xD dziękuję
21 wrz 16:47