...
Hondziarz: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu nierówności:
y−|x|≤1
|x|+|y|≤2
Czy trzeba narysować y=1+|x| (to co będzie poniżej się liczy); y=2−|x| (to co będzie
powyżej); y=|x|−2 (to co będzie powyżej). Dobrze robię?
21 wrz 16:10
M.rek: Trzeba rozpatrzeć 4 przypadki. Narysuj sobie układ współrzędnych i w każdej ćwiartce przyrównaj
x i y do zera np. w 1. y≥0 i x ≥0, i patrz czy opuszczasz wartość bezwzględną bez niczego czy
zmianiasz znak x bądz y gdy te sa mniejsze od zera
21 wrz 16:16
M.rek: Rozumiesz, czy nie bardzo ?
21 wrz 16:16
M.rek: Ważne jest jeszcze to że rozwiązania muszą się zawierać w przedziałach na których pracujesz np.
w 1. y nie moze być mniejsze od zera i x nie może byc mniejsze od zera
21 wrz 16:17
Hondziarz: Czyli przykładowo w pierwszej:
rysuję y=1+x zaznaczam to co poniżej, tak aby mieściło się w pierwszej ćwiartce
rysuję y=2−x zaznaczam ten kawałek który się mieści pod wykresem w pierwszej
I część wspólna tych obydwu pól to jest już wszystko w tej ćwiartce?
21 wrz 16:26
M.rek: tak dla innych ćwiartek musisz patrzeć czy opuszczając wartość bezwzględną zmieni się znak
liczb występujących w niej np. w 3. ćwiartce opuszczając pionowe kreski dopisujesz po minusie
do każdej niewiadomej w kreskach.
21 wrz 16:29
Hondziarz: Ok, dzięki
21 wrz 16:30
M.rek: A w 2. zmieniasz znak dla x w wartosci bezwzględnej a y nie zmieniasz, A w 4. dla y zmieniasz
dla x nie
21 wrz 16:30
Hondziarz: Tak, rozumiem
21 wrz 16:37
Hondziarz: Zrobione
21 wrz 16:37