Rozwiąż
Adam: 1. Narysuj wykres funkcji y=3
x. Wykorzystując uzyskany wykres narysuj wykres f(x)=|3
x+2−3|.
Ile rozwiązań ma równanie f(x)=4m−3 w zależności od parametru m.
2.
a) 4
x − 3 * 2
x − 40 > 0
b) (
13)
x2 * 3
3x−5 =
127
c) 2
x+3 − 2
x = 112
d) 9
x+4 = 7
2x+8
e) (
13)
3x+2 ≤
127
Jeśli wiecie jak zrobić chociaż 1 przykład będę bardzo wdzięczny
21 wrz 15:47
Kejt:

1.
mając wykres 3
x...
aby uzyskać wykres 3
x+2 przesuwamy 3
x o dwie jednostki w lewo.
potem aby uzyskać 3
x+2−3 przesuwamy wykres o trzy jednostki w dół
a następnie aby uzyskać |3
x+2−3| odbijamy wykres od osi x (tak żeby funkcja nie przekraczała
osi x i była tylko dodatnia/równa zero)
a dalej..:
mając wykres, widać, że równanie będzie miało jedno rozwiązanie dla m.in. 4m−3 = 0
i tak dalej dopisz kiedy 2, a kiedy 1.
21 wrz 15:55
Janek191:
z.2
3
− x2*3
3 x − 5 = 3
−3
3
− x2 + 3 x − 5 = 3
−3
− x
2 + 3 x − 5 = − 3
− x
2 + 3 x − 2 = 0
x
2 − 3 x + 2 = 0
( x − 1)*( x − 2) = 0
x = 1 lub x = 2
===============
21 wrz 15:58
Kejt:
2.
a) podstawienie: t = 2x => t2 − 3t − 40 >0
b) pozamieniaj wszystko tak aby w podstawie było 3.
c) wyłącz 2x przed nawias i podziel przez tę drugą część
d) zauważ, że 2x+8 = 2(x+4)
e) zamień tak aby 3 było w podstawie.
21 wrz 15:59
Janek191:
z.2
2 x + 3 − 2 x = 112
23*2x − 2x = 112
2x*( 8 − 1) = 112 / : 7
2x = 16
x = 4
====
21 wrz 16:01
Adam: Dzięki

jużmam gotowca na jutro :3
21 wrz 16:33