wyznacz wartość parametru
Aga: Dana jest funkcja f(x)=(m+2)x+m2−4
wyznacz wartość parametru m dla którego miejsce zerowe funkcji f∊<3m−6 ; 3m+10>
21 wrz 15:30
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
21 wrz 15:34
Janek191:
f(x) = 0 ⇔ ( m + 2)*x + m
2 − 4 = 0 ⇔ ( m + 2)*x = 4 − m
2 = ( 2 − m)*( 2 + m) ⇔
| | ( 2 − m)*( 2 + m) | |
x = |
| = 2 − m ; m ≠ − 2 |
| | m + 2 | |
i teraz
3m − 6 ≤ x ≤ 3 m + 10
21 wrz 15:51
Muzyk: dla m=−2 równanie (m+2)x+m2−4=0 jest tożsamościowe. i co w takim przypadku? m=−2
jest też szukaną wartością parametru czy nie? bo nie wiem jak to zinterpretować.
21 wrz 16:40
Muzyk: .
21 wrz 18:44
Muzyk: nikt nie rozwieje moich wątpliwości?
21 wrz 19:24
PW: Nie, miejscami zerowymi funkcji f(x) = 0 są wszystkie liczby rzeczywiste.
21 wrz 19:36
Muzyk: No właśnie wszystkie liczby rzeczywiste...a skoro wszystkie to któraś z nich należy do tego
przedziału...przynajmniej tak mi się wydaje
21 wrz 19:58
PW: Nie chciałem się czepiać, ale przy takim karygodnym zapisie:
... miejsce zerowe funkcji f∊<3m−6 ; 3m+10>
nie można rozjaśnić Twoich wątpliwości.
21 wrz 20:08