Wykres funkcji
Metis: Mam taki wykres funkcji:
g(x) = 4−(x−2)
2
−(x−2)
2+4
Rozpoznaję funkcję f(x) = x
2
Następnie przekształcam g(x+a)
Otrzymuję: (x−2)
2
Krok II
g1(x)+a
(x−2)
2+4
I co teraz z − ?
Dotyczy on f(−x) czy −f(x)

I 2 pytanie:
Jak po narysowaniu wykresu szybko sprawdzić na podstawie wzoru czy jest dobrze narysowany ?
Wybieram punkt z wykresu np. : A(X1,Y1) i podstawiam do wzoru:
y1=(x1−2)
2+4 ?
21 wrz 15:16
MQ: Tu po lewej masz przycisk [ rysuję ]
Wprowadź układ współrzędnych, napisz prawą stronę równania i masz wykres.
21 wrz 15:19
jakubs:
Nie prościej narysować sobie ? :
1. (x−2)2
2. Odbić względem OX
3. Podnieść wykres o 4 do góry.
21 wrz 15:21
zzzz: dziwnie rozwiazujesz. to jest zwykla kwadratowa funkcja.
21 wrz 15:21
Metis: Na teście nie będę mógł rysować wykresów komputerowo

Wszystkie przekształcenia musze rozpoznać na podstawie wzoru wyjściowego...
21 wrz 15:22
Saizou :
a jeszcze łatwiej narysować g(x)=(x−2)2−4 W(2:4)
h(x)=−g(x)=−(x−2)2+4
21 wrz 15:24
Metis: jakubs nawet jeśli narysuje sobie do momentu podniesienia wykresu o 4 do góry to nie będę
wiedział jak narysować kolejny krok − odbić sym. wzgledem OX / OY?
21 wrz 15:24
Saizou :
f(−x) symetria względem osi Y
−f(x) symetria względem osi X
21 wrz 15:26
jakubs: Tak jak napisałem w 2 korku, odbić względem OX(
http://matma.prv.pl/przeksztalcenia.php), a taki wykres jest bardzo prosto odbić.
Później już wystarczy ten nowy wykres z 2 kroku podnieść o 4 do góry.
21 wrz 15:26
21 wrz 15:27
Metis: Ok

Rozjaśniło mi się.
A II pytanie ?
21 wrz 15:34
jakubs: Jeżeli jest to kwadratowa, to ja zawsze sprawdzałem sobie wierzchołek, miejsca zerowe(o ile
były) i znak przed x2.
21 wrz 15:41
Metis: I jeszcze taki podpunkt:
Dla jakich wartości parametru m równanie:
|4−(x−2)2|=m+3
...ma 3 rozwiązania...
Jak to rozpatrzyć?
21 wrz 15:48
Saizou :

Najłatwiej narysować funkcję f(x)=l4−(x−2)
2l−3
no i poprzecinać ten wykres prostą y=m i dla jakiego m funkcja i prosta mają 3 punkty wspólne?
21 wrz 15:56
Piotr 10: A nie lepiej
I4 − (x−2)
2I = f(x)
Cyba, że ktoś lubi bawić się i rysować

Ale w sumie tam od razu dla 'm' będą rozwiązania, a tutaj dla k=m+3
21 wrz 15:59
Saizou :
Piotrze to już jak kto woli, ale przesunięcie góra dół nie jest trudne xd
21 wrz 16:01
Piotr 10: Noo, ale teraz kwestia czy
Metis umie narysować taki wykres. Jak nie to ja wczoraj podobny
wykres pokazywałem jak rozwiązać
21 wrz 16:02
Metis: Jutro będę musiał wszystko rysować
Saizou
Powiedz mi jak to poprawnie zapisać

Jeżeli m+3=0 to równanie ma 3 rozwiązania,
m+3=0 ⇔ m=−3
21 wrz 16:03
Saizou :
• Jeśli sugerowałeś się moim rysunkiem to
dla y=1 (czyli dla m=1) mamy 3 rozwiązania
• Natomiast jeśli rysowałeś tak jak proponuje Piotr czyli f(x)=l4−(x−2)2l to prosta jest
określona wzorem y=4, ale tutaj wyraża się ona wzorem y=m+3, zatem 4=m+3 →m=1
21 wrz 16:06
Metis: Piotr wyjaśnij mi swój sposób
21 wrz 16:10
Metis: Dlaczego y=4
21 wrz 16:13
Piotr 10: Rysujemy wpierw wykres funkcji
f(x) = |4−(x−2)2|
Umiesz narysować jak nie to pisz
m+3=k
I teraz rysujemy tak odręcznie proste równoległe do osi X.
Liczba przecięć z tą prostą określa liczba rozwiązań w zależności od k
I przypuśćmy da k < 2 mamy zero rozwiązań. Więc teraz szukamy dla jakich 'm'
k=m+3 , k< 2
m+3 < 2
m < − 1
21 wrz 16:13
Piotr 10: A i tak dodatkowo k∊R
21 wrz 16:14
Piotr 10: A która klasa 1 czy 2 ?
21 wrz 16:16
Saizou :
można też algebraicznie (choć nie lubię tego sposobu)
l4−(x−2)2l=m+3 (oczywiście żeby były jakiekolwiek rozwiązania to m+3≥0⇒m≥−3)
l−x2+4xl=m+3 (po redukcji wyrażeń pod modułem)
−x2+4x=m+3 lub −x2+4x=−m−3
x2−4x+m+3=0 lub x2−4x−m−3=0
Δ1=4−4m lub Δ2=28+4m
no i teraz mamy takie kombinacje że
Δ1=0 i Δ2>0 lub Δ1>0 lub Δ2=0 (na razie pomijamy przypadek że pierwiastki mogą być
takie same )
Δ1=4−4m=0⇒m=1 i Δ2=28+4m⇒m>−7 (a z założeni mamy że m≥−3 to oznacza że tym bardziej Δ2>0)
czyli rozwiązaniem byłoby m=1
a teraz drugi przypadek
Δ1>0⇒m>1 Δ2=0⇒m=−7 (a z założeń m≥−3), zatem ten przypadek jest niemożliwy
no ale co z pokrywającymi się pierwiastkami? Zróbmy więc sprawdzenie dla m=1. Podstawiając do
wyjściowego równanie
l−x2+4xl=1+3=4
−x2+4x=4 lub −x2+4x=−4
x2−4x+4=0 lub x2−4x−4=0
(x−2)2=0 lub (x−2+2√2)(x−2−2√2)=0
zatem są 3 różne pierwiastki, czyli rozwiązanie to m=1
21 wrz 16:19
Metis: Początek II ale dział z I klasy.
Analizuje sobie to co napisałes
21 wrz 16:22
Metis: Saizou twój sposób dla mojego poziomu odpada
21 wrz 16:25
21 wrz 16:29
Saizou :

Wyrobisz się

narysujmy nasz wykres f(x)=l4−(x−2)
2l
•zaczynamy rysować od
f(x)=x
2
•następnie przesuwamy f(x) o 2 jednostki w prawo
h(x)=(x−2)
2
•teraz symetria względem osi X
g(x)=−h(x)=−(x−2)
2 (przed całym wyrażeniem dajemy −)
• przesuwamy o 4 jednostki w górę
k(x)=−(x−2)
2+4=4−(x−2)
2
• nakładamy wartość bezwzględną (czyli to co pod osią x wędruje symetrycznie nad oś X)
l(x)=l4−(x−2)
2l
na tym byś zakończył rysowanie sposobem
Piotra
teraz patrzymy dla jakiej prostej mamy 3 punkty wspólne, wychodzi nam że wzór jej to y=4, zale
dla nas y=m+3, zatem 4=m+3, czyli m=1
21 wrz 16:33
Piotr 10: Dzięki
Saizou
21 wrz 16:36
Metis: No ja też dziękuje
21 wrz 16:37
Saizou : myślę że zrozumiale to napisałem
21 wrz 16:41
Metis: Tak , tak. Czaje wszyściutko.
Teraz kolejne pytanie.
Jak myślicie jeżeli będę miał wyznaczyć zbiór rozwiązań nierówności za pomocą wykresów
odpowiednich funkcji a wyznacze je algebraicznie to będzie źle
21 wrz 16:44
Saizou : tak to jest błąd, bo nie stosujesz się do polecenia zadania, możesz dostać punkty jedynie za
wynik, a nie za tok rozumowania
21 wrz 16:46
Metis: Jak ja to wszystko rozrysuje w ciagu 45 minut

Na przykład takie zadanie:
Na podstawie znanych Ci wykresów funkcji wyznacz zbiór rozwiązań nierówności:
l(x − 1)
2 − 4l > x+1
21 wrz 16:53
21 wrz 16:57
Saizou :
rysujemy
y=x+1 (to proste po kratkach na skos funkcja rosnąca, przecina os Y (0;1))
g(x)=x2
zróbmy przesunięcie od razu o 1 w prawo i o 4 w dół (czyli tzw. translacje o wektor [1;−4],
przenosimy najlepiej punkty kratowe czyli takie gdzie się nam kratki przecinają)
i otrzymamy h(x)=(x−1)2−4
a teraz nakładamy wartość bezwzględną, czyli to co pod osią x wędruje symetrycznie nad osi X
21 wrz 16:58
Saizou : a teraz musimy odczytać kiedy wykres wartości bezwzględnej jest nad wykresem prostej, tzn dla
jakich X to zachodzi
21 wrz 16:59
Metis: Nie widzę tego

Szukałem u Pazdry, ale też nie ma takiego przykładu przedstawionego.
21 wrz 17:08
Saizou :
l(x−1)2−4l umiesz to narysować?
21 wrz 17:10
Metis: Tak tak. Narysować narysuje , ale nie widzę tego po narysowaniu obu wykresów.
Tzn kiedy ten wykres jest nad wykresem prostej.
21 wrz 17:11
Saizou :

kiedy czerwony wykres jest nad niebieskim ?
21 wrz 17:18
5-latek:

Taki Ci wykres wyszsedl ?
21 wrz 17:20
5-latek: Czesc
Saizou
21 wrz 17:22
Saizou :
Witam Cię, 5−latku
21 wrz 17:23
Metis: Saizou zapisz mi kiedy czerwony wykres jest nad niebieskim, muszę sobie to przeanalizować
bo pierwszy raz się z tym spotykam.
21 wrz 17:29
Saizou :
dla x∊(−∞:−1)∪ (1:2) ∪ (4:+∞)
21 wrz 17:32
Metis: Dzięki!
Jak bede miał kolejne pytania to będe pisał
21 wrz 17:34
Saizou : spoko, jak będę umiał pomóc to pomogę
21 wrz 17:39
Metis: Ostatnie na dzisiaj

Mam nadzieje że dobrze przygotowałem się do sprawdzianu.
Na pods. wykresów odp. funkcji wyznacz zbiór rozw nierówności
21 wrz 18:33
Metis: I wykres:
Rozpoznaje |a| przesuwam o 2 w prawo > |a−2| , przesuwam o 4 w góre |a−2|+4 odbijam
symetrycznie > −|a−2|+4
II wykres
| | 1 | | 1 | |
Rozpoznaję |
| , przesuwam o 3 w lewo > |
| > nie wiem co z licznikiem >i ostatni |
| | a | | a+3 | |
krok (−x)
21 wrz 18:37
21 wrz 18:42
jakubs: Moja propozycja do drugiego:
| | −4 | |
2. Przesuwasz o 3 w prawo i otrzymujesz |
| |
| | a−3 | |
21 wrz 18:43
jakubs: Na rysunku wszystko widać pomyśl
21 wrz 18:46
Metis: x∊(−
∞,2) u (7,+
∞)
21 wrz 18:48
Metis: x∊(−∞,2) u (−1,2) u (7,+∞)
21 wrz 18:50
jakubs: Według mnie:
(−1,2)∪(3,7)
21 wrz 18:55
21 wrz 18:57
Metis: Ok już czaję

Zadaję sobie pytanie kiedy I wykres leży nad II wykresem.
I wychodzi.
Dzięki!
21 wrz 18:58
jakubs:
21 wrz 19:00
Saizou :
Metis i jak kartkówka?
22 wrz 22:07
Metis: Cześć
Saizou 
Kartkówka poszła nieźle

Dostałem zadania bardzo podobne do tych, których przykłady
przerabiałem tutaj.
Dwa zadanka prawie identyczne treścią. Inne wykresy funkcji i zamiast odnalezienia dla jakich
wartości parametru równanie ma 3 rozwiązania miałem przeprowadzić dyskusję−ale to analogicznie
do tego co mi napisałeś

A wykresy były mniej skomplikowane do narysowania niż te której tutaj pokazywałem.
Jedyne czego nie udało mi się zrobić to narysować wykres parametru m w zależności od liczby
rozwiązań(czy jakoś tak

). Odejdą mi jeszcze gdzieś pewnie pkt za zapis.
Dziękuje
Tobie ,
jakubsowi i
Piotrowi za pomoc

Myśle, że jakaś trójczyna/czwórczyna będzie
22 wrz 22:20
jakubs: Będzie dobrze, ja 3 klasę LO zaczynałem na 3 i 4, a 10 ostatnich ocen w kwietniu na e−dzienniku
to były same 5 i 6. Oceny to nic, bo i tak matura najważniejsza i tego się trzymaj
22 wrz 22:28
Piotr 10: Ja niestety 3
22 wrz 22:29
Saizou :
ooo... to gratulacje, ale może być lepiej.
Wykres f(m) to takie schodki, wzór funkcji zazwyczaj prezentuje się następująco
{ 0 dla m∊...
f(x)= 1 dla m∊....
{ 2 dla m∊....
i tak dalej, no i powstają schodki, bo jak by spojrzeć to f(m)=a ,gdzie a∊R to są proste
równoległe do osi X, ale obcięte dla przedziałów xd
22 wrz 22:29
Saizou : a tutaj jeszcze cenna uwaga dotycząca oznaczeń osi, oś Y to f(m) a oś X to m
22 wrz 22:32
Metis: 3 i 4 u mojego nauczyciela z matmy są ok , tym bardziej że nie daje identycznych zadań jakie
robiliśmy na lekcji, poza tym szuka dziury w całym... (ale podobnie jak wszyscy matematycy

)
Ocen będzie dużo, bo w ciągu tygodnia mam 8 lekcji matematyki

A dyskusję przeprowadziłem słownie

1). Gdy m=... to równania ma... itd.
22 wrz 22:38
Saizou :
to jest okej, ale najlepiej to pisać przy pomocy wzoru xd
22 wrz 22:41
Metis: Od następnego sprawdzianu będzie ze wzorem
22 wrz 22:42
Saizou :
ok, ok, już trzymam kciuki
22 wrz 22:47
Metis: Dzięki

Będzie dobrze
22 wrz 22:48