log
MaZHK: Dalej zmagam się z rownaniami logarytmicznymi....
jak to rozwiązać? nie mam pomysłu
D=(0,
∞)
21 wrz 15:09
...:
ale również:
x+1>0
x+1≠1
| | 1 | |
a dalej x= |
| itd −  |
| | x+1 | |
21 wrz 15:16
MaZHK: czemu x+1≠1 ?
21 wrz 15:18
M.rek: Kolega wyżej o co Ci chodzi ? dziedzina to koniunkcja i wyjdzie D=(0,∞) a pozatym a=10 i do dla
a jest warune że musi być różne od 1 a nie dla b
21 wrz 15:20
M.rek: JA już zrobiłem MaZHK ale nie chce mi się tu przepisywać
21 wrz 15:21
M.rek: Wyszło mi x=(−1−√5)/2 lub x = (−1+√5)/2
21 wrz 15:28
MaZHK: no wlasnie, wydawało mi się, że dziedzinę mam ok

powiedz mi może co zrobileś, nowa zmienna czy jak?
21 wrz 15:35
M.rek: Żeby to rozwiązać możesz np. zastosować mnożenie na krzyż lub zamienić jedynke przeniesiona na
prawo na ułamek o liczniku i mianowniku takim jak mianownik ilorazu logarytmów po lewej.
W wyniku tego bd maił po lewej 2 logarytmy o tej samej podstawie a po prawej stronie 0.
Stosujesz własność że suma logarytmów o tej samej podstawie to iloczyn ich liczb logarytmowych
i też masz logarytm który równa się zero. Teraz rozwiązujesz to piszesz 10 do potęgi zero =
x2 +x.
Wyjdzie równanie kwadratowe, rozwiązujesz i wykluczasz rozwiązanie które nie są zgodne z
dziedzina.
Jak chcesz to Ci to moge wysłać na e mail.
21 wrz 15:36
MaZHK: czekaj, daj mi 3−4minutki, za chwilę się odezwę czy mi wyszło, a jak nie to podeślę Ci maila
21 wrz 15:38
M.rek: x = (−1+√5)/2 jest na 100 % dobrze bo sprawdziłem na kalkulatorze całe równanie i wyszło mi
dobrze dla tego x.
21 wrz 15:44
MaZHK: wyszło mi, dziękuję bardzo za pomoc!
21 wrz 15:45
MaZHK: no a ten drugi x jest zły, no bo odpada ze względu na dziedzine
21 wrz 15:45
M.rek: n.m.z.c tylko nie machnij się nie eliminując 1 rozwiązania nie należącego do dziedziny
21 wrz 15:46
MaZHK: dzięki jeszcze raz!
21 wrz 15:47