2 zadania, prawdopodobieństwo
Kex: Prawdopodobieństwo.
1. A,B − zdarzenia przestrzeni Ω, P(A∪B)=3/4, P(A∩B)=1/2, P(Ω\B)=1/3. Oblicza P(A) i P(B).
2. P(A∪B)= P(B) = 2*P(A∪B) =1/2. Uporządkuj rosnąco: P(A), P(A'), P(B').
Proszę o pomoc z tymi zadankami, ew. o wytłumaczenie.
21 wrz 14:59
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
21 wrz 15:29
Kex: No mam zapisane wzory takie co są podawane w arkuszach maturalnych odnośnie prawdopodobieństwa
ale chciałbym wiedzieć jeszcze jak to zastosować, na samym podstawieniu się to nie opiera,
bynajmniej tak mi się wydaje.
21 wrz 16:06
Kex: A i błędnie napisałem treść 1 zadania, powinno być zamiast P(Ω\B)=1/3 to P(Ω\A)=1/3, najmocniej
przepraszam i proszę o pomoc.
21 wrz 16:09
sushi_gg6397228:
Ω−B= B'
więc P(B)=....
21 wrz 16:09
Janek191:
z.1
A ⊂ Ω i B ∊ Ω
| | 3 | | 1 | |
P( A ∪ B) = |
| P( A ∩ B) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
P( Ω \ B ) = P ( B ') = |
| ⇒ P ( B ) = 1 − P( B ' ) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
oraz
P( A ∪ B ) = P ( A ) + P ( B ) − P( A ∩ B)
Po podstawieniu danych otrzymamy
| | 9 | | 8 | | 6 | | 7 | |
P( A ) = |
| − |
| + |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 7 | | 2 | |
Odp. P( A ) = |
| , P ( B ) = |
| |
| | 12 | | 3 | |
================================
21 wrz 16:14
Janek191:
Treść z. 2 też pewnie jest błędnie przepisana ?
21 wrz 16:16
Kex: P(A∪B)= P(B) = 2*P(A∩B) =1/2
21 wrz 16:22
Janek191:
Tak , to co innego !
21 wrz 16:23
Kex: Zakumałem już z poprzedniego zadania jak rozwiązałeś, już wiem o co chodzi (chyba), jak
obliczysz to podaj wyniki wtedy będę miał pewność
21 wrz 16:25
Janek191:
z.2
−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
P ( B ) = |
| I P ( A ∪ B ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc podstawiamy do wzoru
P( A ∪ B ) = P( A) + P( B) − P( A ∩ B )
dane
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = P( A) + |
| − |
| ⇒ P( A ) = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
P ( A ' ) = ...
P( B ' ) = ...
oblicz i ustaw rosnąco P( A ) , P( A ') , P( B ' )
21 wrz 16:28
Kex: No to dobrze zakumałem, dzięki Janek191!
21 wrz 16:30