Napisz równania prostych, w których zawierają się boki tego prostokąta.
xxx: Przez cały tydzień chorowałam i nie było mnie w szkole. Spisuję teraz notatki z matematyki od
koleżanki i na lekcji rozwiązywali takie zadanie:
Figura ABCD jest prostokątem, którego trzy wierzchołki mają współrzędne:
A(1,−4), B(4,−1) oraz C(−1,4). Napisz równania prostych, w których zawierają się boki tego
prostokąta.
Do tego zrobili układy równań do każdej prostej, ale ja w ogóle nie mogę zrozumieć o co chodzi
w tych zadaniach i jak się w ogóle do tego zabrać. Robili też inne, analogiczne do tego (inna
figura, inna wierzchołki), których też nie rozumiem. Ale myślę, że gdyby ktoś mi wytłumaczył
to zadanie to z resztą też sobie poradzę.
21 wrz 14:35
PW: Prosta przechodząca przez A i B to wykres funkcji liniowej
(1)
y = a
x + b.
Jeżeli popatrzymy na A, to rolę x odgrywa liczba
1, a rolę y odgrywa liczba
(−4).
Jeżeli A należy do tej prostej, to jego współrzędne muszą spełniać równanie:
(2)
−4 = a•
1 + b.
Tak samo myśląc o punkcie B = (
4,
−1) dochodzimy do wniosku, że warunkiem należenia B
do wykresu (1) jest spełnianie równania
(3)
−1 = a•
4 + b.
Równanie prostej (1) będzie znane, jeżeli wyliczymy a i b z układu równań (2) i (3):
| | ⎧ | − 4 = a + b | |
| | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | − 1 =4a + b | |
Czy tak to było na lekcji?
21 wrz 16:09
xxx: Tak, dokładnie tak samo. Teraz już zrozumiałam i myślę, że z resztą sobie poradzę.
Bardzo dziękuję za pomoc
21 wrz 16:22