Funkcja Wielomianowa
jednorozec olaf: Siema , potrzebuje pomocy z tym :
5 . 221 : Dana jest funkcja wielomianowa y = W(x) , gdzie st . W(x) = 4 , a funkcja W jest
parzysta.
Jednym z miejsc zerowych jest liczba 2 pierwiastki z 2 .
Do wykresu funkcji nalezy punkt A (2 , −4) .
Wykres funkcji przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych.
a) Napisz wzor funkcji W w postaci ogolnej .
b) Rozwiaz rownanie W(x) = 3
Prosze o pomoc . : D
21 wrz 14:29
ICSP: W(x) = ax4 + bx2 + c − z parzystości funkcji w(x)
Dodatkowo wiemy, że w(0) = 0 ⇒ c = 0, stąd wzór funkcji możemy zapisać następująco :
w(x) = ax4 + bx2
w(2√2) = w(−2√2) = w(0) = 0, mamy:
w(x) = ax2(x − 2√2)(x + 2√2) = ax2(x2 − 8)
Wystarczy wstawić współrzędne pkt i znaleźć współczynnik a
21 wrz 14:35