jw
Ziggy Rozalski: f(x)=cosx√ |cosx|−1
Mam narysować wykres tej funkcji. W odpowiedzi napisane jest że wykres jest następujący:
f(x)=1.Jest to logiczne jeśli za x podstawimy 1 bo wtedy f(x)=10 ⇒ f(x)=1
Jednak co jeśli podstawimy za cosx nie 1, a −1? Wtedy powinno być f(x)=−10 ⇒ f(x)= −1, jednak
w książce jest tylko 1 rozwiązanie. Proszę o pomoc.
21 wrz 14:27
ICSP: dziedzinę ustaliłeś ?
21 wrz 14:35
PW: A tak w ogóle to (−1)0 = 1, a nie −1.
21 wrz 14:41
Ziggy Rozalski: Dzięki. Cały problem powstał przez kalkulator który −10 obliczył mi jako −1.
21 wrz 14:43
PW: Bo nie wstawiłeś nawiasów, kalkulator liczy poprawnie − najpierw potęgowanie, potem zmiana
znaku (branie liczby przeciwnej). Ale mówiąc poważnie − kto takie rzeczy liczy kalkulatorem!
21 wrz 14:50