Bank zmniejszył oprocentowanie depozytów z 6% na 5% w stosunku rocznym
patkiii: Bank zmniejszył oprocentowanie depozytów z 6% na 5% w stosunku rocznym, ale za to zwiększył
częstotliwość kapitalizacji odsetek z rocznej na półroczną. Czy ta operacja jest korzystna cz
niekorzystna dla stałych klientów, którzy ulokowali w banku kapitał na podana liczbę lat?
a) 1 rok
b) 2 lata
c) 3 lata
21 wrz 14:01
PW: Aj, to nudne, ciągle ten sam wzór .
Na przykład c):
− oprocentowanie 6%, naliczane 3−krotnie na zasadzie procentu składanego
porównać z
− oprocentowanie 2,5% naliczane 6−krotnie na zasadzie procentu składanego.
21 wrz 14:47
patkiii: ja to spróbowała rozwiązać za pomocą tych dwóch wzorów
kn=k * (1+p/100)nm
kn*m= k * (1+p/100m)nm
i wszędzie wychodzi, że korzystna, a w odpowiedziach jest, że niekorzystna
21 wrz 14:58
PW: A co to za wzory? Co oznaczają liczby m i n?
21 wrz 15:05
patkiii: n − liczba lat
m− ilość kapitalizacji w ciągu roku
21 wrz 15:09
patkiii: w pierwszym jest pomyłka kn= k* (1+p/100)n
21 wrz 15:10
patkiii: ten pierwszy wzór jest wtedy kiedy jest 1 kapitalizacja w ciągu roku
21 wrz 15:10
patkiii: ten drugi jest gdy jest większa ilość kapitalizacji w ciągu roku
21 wrz 15:11
PW: A tego co pisałem o 14:47 nie zrozumiałaś? Dlaczego biorę 2,5% i mówię, że to ciągle ten sam
wzór?
21 wrz 15:45
patkiii: Nom, tego twojego to nie rozumiem
21 wrz 17:38
patkiii: ty dzielisz 5% przez 2 ( bo tyle jest kapitalizacji w ciągu roku) i wychodzi 2,5%. I co dalej
21 wrz 17:42