pochodna z modułem
john2: pochodna z funkcji f(x) = |lnx|
Czy to tak ma wyglądać?
1) f(x) = lnx gdy lnx ≥ 0
e
0 ≤ x
x ≥ 1
2) f(x) = −lnx gdy lnx < 0
e
0 > x
x < 1 ∧ x > 0
Więc funkcja ma postać:
| | ⎧ | lnx dla x ≥ 1 | |
| f(x) = | ⎩ | −lnx dla x∊(0,1) |
|
Badam różniczkowalność w x
0 = 1
| | f(1 + Δx) − f(1) | | |ln(1 + Δx)| − |ln1| | |
limΔx − >0 |
| = limΔx − >0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | |ln(1 + Δx)| | |
= limΔx − >0 |
| |
| | Δx | |
| | −ln(1 + Δx) | |
limΔx − >0− |
| = −1 |
| | Δx | |
| | ln(1 + Δx) | |
limΔx − >0+ |
| = 1 |
| | Δx | |
Nie ma pochodnej w x
0 = 1
Ostatecznie:
| | ⎧ | 1x dla x ≥ 1 | |
| f'(x) = | ⎩ | −1x dla x∊(0,1) |
|
21 wrz 13:53
john2: Jak ktoś znajdzie czas, proszę o sprawdzenie.
21 wrz 19:12
john2: Odświeżam.
23 wrz 20:39
john2: Ktoś może już wie?
Przy okazji, na końcu ma być x > 1
23 gru 17:42
Gray: Dobrze, tylko pytanie jedno: licząc pochodną w 1, w jaki sposób obliczyłeś granicę
23 gru 18:09
23 gru 18:15
Gray: | | 0 | |
Czyli jesteś świadomy, że tam mamy |
| . Tylko dlatego pytałem. |
| | 0 | |
23 gru 18:24
john2: Fakt. Przyznam, że nie zwróciłem uwagi nawet, tylko przypomniałem sobie ten wzór od razu.
23 gru 18:29
Gray: Tak, czy siak dobrze. Na egzaminie ustnym by wyszło, na pisemnym pewnie nie
23 gru 18:30
john2: Czyli bezpieczniej de l'Hospitalem to zrobić. Ok, dzięki.
23 gru 18:35