Proszee
Mateusz: Wyznacz rownianie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odcietej x0
.x3+2/x3 , x0=1
21 wrz 13:20
bdziumzde5: f(x) = x3 + 2x−3, x≠0
y − f(x0) = f'(x0)(x−x0)
f(x0) = 1 + 2 = 3
f'(x) = 2x3 − 6x−4
f'(x) = 2 − 6 = −4
y − 3 = −4(x−1)
y = −4x − 1
21 wrz 13:27
bdziumzde5: f'(x0) = − 4.
21 wrz 13:27
Mateusz: Nie wiem ale ty wgl zrobiles cos innego niz ja napisalem ... to jest przyklad x3+2 / x3 ...
21 wrz 13:29
bdziumzde5: | | 2 | |
Zawsze myslalem, ze |
| = 2*x−3. |
| | x3 | |
21 wrz 13:32