.
jeny: najwieksza wartosc fynkcji kwadratowej f jest rowna 9.liczby 0 i 6 sa miejscami zerowymi tej
funkcji:
a) zapisz wzor funkcji f w postaci ogolnej
b) dla jakich x wykres funkcji f lezy powyzej wykresu funkcji okreslonej wzorem x= x+4
pomozcie..:(
11 lis 09:50
jeny: prosze pomozcie jak to ruszyc:(
11 lis 10:42
Nikka: a)
f(x) = ax
2 + bx + c
Musimy znaleźć a, b, c.
Wiemy, że:
f(0) = 0
f(6) = 0
oraz największa wartość funkcji jest równa 9.
Funkcja przyjmuje wartość największą w wierzchołku równą y
w dla pewnego x
w.
x
1=0, x
2=6
czyli f(3)=9
Tworzysz układ równań
9a+3b+c = 9
a*0+b*0+c = 0
36a+6b+c=0
c=0
a= −1
b=6
f(x)=− x
2 + 6x
11 lis 11:02
jeny: DZIEKI

za to pierwsze a a do B wystarczy delte obliczyc
11 lis 11:09
jeny: POMOZCIE MI ROZWIAZAC PRZYKLAD B
11 lis 14:22