Zadnie z ciągu arytmetycznego.
patkiii: Pomocy! Zadnie z ciągu arytmetycznego.
Uzasadnij, że każde dwa trójkąty prostokątne, których długości boków są kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego, są podobne. Oblicz stosunek najkrótszego boku do najdłuższego.
21 wrz 12:48
Kacper: Co wiadomo o trójkącie prostokątnym?
21 wrz 12:58
patkiii: nic więcej nie podano
21 wrz 13:00
patkiii: jest wskazówka
21 wrz 13:00
patkiii: wskazówka; zauważ, że liczby a, a+r, a+2r tworzą ciąg arytmetyczny, a twierdzenie Pitagorasa
dotyczy trójkątów prostokątnych.
21 wrz 13:01
Kacper: No właśnie o to mi chodziło.
21 wrz 13:02
patkiii: i jak wyszło coś

21 wrz 13:40
Eta:

r, w −−różnice ciągów arytmetycznych r∊(0,a) i w∊(0,b) i a>0 i b>0
z tw. Pitagorasa:
(a−r)
2+a
2=(a+r)
2 i (b−w)
2+b
2=(b+w)
2
a
2−4ar=0 ⇒a=4r i b
2−4bw=0 ⇒ b= 4w
boki trójkątów : ABC: 3r,4r,5r i DEF : 3w, 4w,5w
| | 3r | | 4r | | 5r | | r | |
zatem |
| = |
| = |
| = |
| −−− skala podobieństwa |
| | 3w | | 4w | | 5w | | w | |
zatem takie trójkąty są podobne
c.n.u
21 wrz 14:05
patkiii: Dzięki Eta

a jeszcze stosunek najkrótszego boku do najdłuższego? w odpowiedziach jest 0,6.
21 wrz 14:35
patkiii: Już wiem, przepraszam nie było pytania
21 wrz 14:38
patkiii: Eta, mam jeszcze jedno pytanko. Bowiem próbuje rozwiązać to zadanie, gdy za boki jednego
trójkąta przyjmuję (a, a+r, a+2r), a za boki drugiego przyjmuję (b, b+w, b+2w). Jakoś nie chce
mi wyjść
21 wrz 14:51
Ben Akiba: a przednie też wymaga pomocy
21 wrz 14:51
patkiii: nie, przednie nie.
21 wrz 14:59