...
kielbasa: Dany jest wielomian W (x) = 2x3 + x + 1
Uzasadnij, że wielomian W (x ) nie ma dodatnich pierwiastków.
suma współczynnikow jest dodatnia wiec W(X)>0 dla x>0 − czemu z tego wnioskujemy ze nie ma
dodatnich pierwiastkow a nie ujemnych?
21 wrz 12:42
ICSP: w(x) jest funkcją rosnącą dla dowolnego x ∊R, oraz w(0) = 1 > 0, skąd dla x > 0 mamy w(x) > 1
Dowód monotoniczności zostawiam tobie.
21 wrz 12:45
PW: Nawet monotoniczność nie jest potrzebna. Przecież sam piszesz:
dla x >0 jest w(x) > 0, co jest oczywiste, bo mamy trzy dodatnie składniki: 2x
3, x i 1. Jeżeli
wartość wielomianu jest dodatnia, to nie jest zerem (żaden z dodatnich x−ów nie jest
pierwiastkiem).
Tak łatwe, że aż trudne
21 wrz 12:54
kielbasa: a mozna to zrobić tak:?
2x3+x+1=0
x(2x2+1)=−1
2x2+1 >0 wiec x < 0
21 wrz 13:09
PW: Można, ale komplikujesz oczywistość. Klarowniejsze jest:
Dla x > 0
2x3 >0
x > 0
1 > 0,
a więc − po dodaniu tych trzech nierówności stronami.
w(x) > 0.
21 wrz 13:18
kielbasa: c)
t w i e r d z e n i e każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu
wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.
korzystając z podanego twierdzenia uzasadnij, ze wielomian W(x) ma co najmniej jeden
pierwiastek
21 wrz 13:24
pigor: ... , a może jak uzasadnić, to wystarczy graficznie
np. tak :
w(x)=0 ⇔ 2x
3+x+1=0 ⇔
2x3=−x−1; robisz wykres
L−ewej i P−rawej strony równania, które przecinają się
tylko w jednym punkcie o odciętej
x<0 . ...
21 wrz 13:25
PW: c) Właściwie nie ma co uzasadniać:
Jeżeli podane twierdzenie jest prawdziwe, to
w(x) = (x−x0)(x2+bx+c), przy czym trójmian jest nierozkładalny,
albo
w(x) = (x−x1)(x−x2)(x−x3),
przy czym pierwiastki x1, x2, x3 są liczbami niekoniecznie różnymi.
Wniosek: co najmniej jeden pierwiastek wielomianu w istnieje (dokładnie: tylko jeden
jednokrotny lub jeden i jeden inny podwójny lub jeden potrójny lub trzy różne).
21 wrz 13:32
PW: Uwaga: rozważania dotyczyły wielomianu trzeciego stopnia − tego z pierwszego pytania, a więc
jeszcze trzeba dopisać współczynnik 2 przed rozkładami na czynniki.
21 wrz 13:36