Rozwiąż równania z wartością bezwzględną
Bartuś: Rozwiąż równania z wartością bezwzględną

a) 3−|4−x|=2x
oraz
b) |x+2|−|2x−7|+x=1
Kompletnie tego nie pamiętam a muszę zrobić zadanie prosiłbym o wytłumaczenie
21 wrz 12:06
Kacper: To bierzesz zeszyt z poprzedniej klasy i sobie przypominasz.
Na maturze kogo poprosisz o pomoc?
21 wrz 12:07
Bartuś: Was chłopaki i dziewczyny
21 wrz 12:08
5-latek: Jak bys tego nie napisal to bym CI pomogl ale ja juz nie jestem chlopakiem
21 wrz 12:13
Bartuś: No trudno :C
21 wrz 12:15
Kacper: Szukasz zeszytu i próbujesz sam. Jak będziesz miał konkretne pytania, to pomożemy.
Ja wspieram kampanie gotowcom
21 wrz 12:19
21 wrz 12:21
PW: Tak na zachętę: pierwsze jest prościutkie, |4−x| to albo 4−x, albo −(4−x), zależy od znaku tego
co stoi między kreseczkami. Piszemy:
|4−x| = 4 − x dla takich x, dla których ...
ruszaj głową.
21 wrz 12:32
Bartuś: Zobaczcie czy to jest dobrze rozwiązane:
Nie wiem do końca jak zapisać przedział i czy jest tutaj potrzebny
3−|4−x|=2x
−|4−x|−2x=−3
|4−x|+2x=3
4−x+2x=3
4+x=3
x=−1
21 wrz 12:32
PW: "Po chamsku" opuściłeś kreseczki wartości bezwzględnej, tak jakby to był nawias. Tego co
napisałem o 12:32 w ogóle nie rozumiesz?
21 wrz 12:38
5-latek: To jest rownanie a nie nierownosc zebys wyznaczal przedzial
Rozwiazniem rownania jest konkretna liczba . Chyba sie zgodziesz ?
Twoje rozwiazanie bedzie dla x>=0 a czy x=−1 jest >=0?
WIec x=−1 jest rozwiazaniem tego rownania dla x>=0?
Teraz rozwiazuj dla x<0
21 wrz 12:39
Bartuś: Trzeba zapisać przedział
|4−x|≥0 v |4−x|<0
4−x≥0 v 4−x<0
4≥x v 4<x
Dobrze zrobiłem?
21 wrz 12:42
PW: Pierwszy wiersz niepotrzebny (tak nie rozumujemy, myślimy o tym co między kreseczkami, czyli od
drugiego wiersza).
W ten sposób wydzieliłeś dwa przedziały: (−∞,4) oraz [4, ∞) − na każdym z nich jest inne
równanie do rozwiązania, bo na jednym z nich opuszczasz "kreseczki", a na drugim "opuszczasz
kreseczki zmieniając znak".
Jak chłop krowie.
21 wrz 12:47
Bartuś: |4−x|+2x=3
4−x+2x=3 v −4+x+2x=3
4+x=3 v 3x=7
x=−1 v x=7/3=2,5
Dobrze?
21 wrz 12:53
PW: Rachunki to nawet mnie nie interesują, ale odpowiedź: czy obie uzyskane liczby są rozwiązaniami
równań? Podpowiedź: są rozwiązaniami, jeżeli należą do dziedziny (a dziedziny dla obu równań
były inne).
21 wrz 13:53