| ⎧ | x2 dla x ≥ 0 | ||
| f(x) = | ⎩ | −x2 dla x < 0 |
| f(xo + Δx) − f(x0) | f(0 + Δx) − f(0) | |||
limΔx−>0 = | = limΔx−>0 | = | ||
| Δx | Δx |
| (0 + Δx)*|0 + Δx| − 0*|0| | ||
= limΔx−>0 | = | |
| Δx |
| Δx*|Δx| | ||
= limΔx−>0 | = limΔx−>0 |Δx| = |0| = 0 | |
| Δx |
| ⎧ | 2x dla x > 0 | ||
| f'(x) = | ⎨ | 0 dla x = 0 | |
| ⎩ | −2x dla x < 0 |
| 1 | ||
f'(x) = (x*|x|)' = (x)'*|x| + x*(|x|)' = |x| + x*(√x2)' = |x| + x * | * (x2)' = | |
| 2√x2 |
| x | x2 | x2 | ||||
|x| + | * 2x = |x| + | = |x| + | ||||
| 2√x2 | √x2 | |x| |
| x2 | ||
Problem polega na tym, że do dziedziny funkcji f'(x) = |x| + | ||
| |x| |
| 1 | ||
może być zastosowany do x=0 (właśnie dlatego, że nie ma sensu | ). | |
| 2√x2 |
| x2 | ||
f '(x) = |x| + | = |x| + |x| = 2|x|, | |
| |x| |