funkcja wielomianowa
mrwhite: dana funkcja wielomianowa W(x), gdzie st.W(x)=4 ma jedno miejsce zerowe −2. do wykresu funkcji
W naleza punkty A(−3,27) oraz B(1,27) wykres funkcji W ma z osia oy punkt wspolny (0,24)
napisz wzor funkcji y=W(x) w postaci ogolnej
21 wrz 11:57
Kacper: W(−2)=0
W(−3)=27
W(1)=27
W(0)=24
W(x)=ax
4+bx
3+cx
2+dx+e
próbuj
21 wrz 12:01
ICSP: w(x) = (x+2)2(ax2 + bx + c)
Podstawiasz współrzędne trzech punktów i rozwiązujesz układ równań złożony z trzech
niewiadomych.
21 wrz 12:02
Kacper: ICSP ciekawe, czy mrwhite będzie wiedział skąd (x+2)
2 
Zapewne nie
21 wrz 12:05
ICSP: Myślę, że będzie
21 wrz 12:07
Kacper: To czekamy

Ja obstawiam, że nie
21 wrz 12:08
mrwhite: juz mam wynik: y=x4−6x2+8x+24
A ta 2 bo miejsce zerowe
dzieki za pomic panowie
21 wrz 12:14
5-latek: Bialy zna wynik bo ma w odpowiedzi
21 wrz 12:16
mrwhite: bialy policzyl, panie 5−letni
21 wrz 12:18
Kacper: A wie skąd się wzięło (x+2)
2? Niech wytłumaczy
21 wrz 12:20
Kacper: Chodzi mi o potęgę oczywiście.
21 wrz 12:21
mrwhite: st.W(x)=4
21 wrz 12:25
Kacper: Czyli nie wiesz.
21 wrz 12:37