logarytmy
MaZHK: log[3+2log(1+x)] = 0
co z tym zrobić?
wiem tylko, ze bedzie 1+x>0 <=> x>−1 , a co dalej?
21 wrz 11:40
Kacper:
Ja specjalnie zostawiłbym dziedzinę w spokoju.
Skorzystaj z def. logarytmu i wyznacz potencjalne rozwiązania. Potem sprawdzisz te parę liczb i
będzie mniej obliczeń.
21 wrz 11:42
5-latek: Czyli dalej z definicji logarytmu
3+2log(1+x)=100
3+log(1+x)2=1
log(1+x)2=−2
Teraz −2 zamien na logarytm przy podstawie 10 i dalej prosto
21 wrz 12:01
MaZHK: aaa dziekuje, wyszło
21 wrz 12:05
5-latek: 
I nie zapomnij sprwdzic rozwiazania bo rozwiazywales to metoda starozytnych
21 wrz 12:11
MaZHK: ale jak sprawdzić? bo i tak pozostałem przy dziedzinie na początku
21 wrz 12:16
5-latek: Jesli nie wyznaczales/as dziedziny na poczatku tak ja sugerowal to Kacper to podstaw wyliczne
x do tego rownania i sprawdz czy winik wyjdzie 0
Jesli wyznaczyles/as dziedzine to sprawdz czy wynik nalezy do dziedziny
21 wrz 12:18
MaZHK: aaa, dzięki za podpowiedź, jednak mnie nauczyli zeby ZAWSZE na początku wyznaczać dziedzinę
21 wrz 12:21
5-latek: Powiem CI ze niekiedy nie jest to mozliwe
Sa takie rownania gdzie nie wyznaczysz dziedziny a mozesz je rozwiazac
Ale zazwyczaj teraz sa takie przyklady gdzie dziedzine wyznaczysz
21 wrz 12:24
MaZHK: aaa, no to w takim razie dobrze wiedzieć jak mogę to sprawdzić nie mając dziedziny

dziękuję bardzo!
21 wrz 12:27
asdf: blad:
3 + 2log(1+x)2 = 1
2 + 2log(1+x)2 = 0
1 + log(1+x)2 = 0
log(1+x)2 = −1
21 wrz 14:05
asdf: sorry:
3 + 2log(1+x) = 1
2 + 2log(1+x) = 0
log(1+x) = −1
tak o.
21 wrz 14:05