Równania trygonometryczne
lolek: Jak rozwiązać takie równanie?
2ctg (2π−x)= 1 − ctgx
Niby korzystając z wzorów redukcyjnych powinno być:
2ctg x =1−ctg x
3ctg x= 1
I co dalej? Chyba, że gdzieś się pomyliłem.
2. Jak udowodnić tutaj tożsamość?
21 wrz 11:13
ZKS:
Skorzystaj lepiej z tych wzorów redukcyjnych.
21 wrz 11:29
lolek: Już wiem, głupi błąd:
ctg x = −1 to już dalej wiem. A co z 2?
21 wrz 11:34
PW: W drugim zadaniu trzeba przejść na wzory połówkowe:
| | α | | α | |
cosα = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | |
a to z powodu tego, że po prawej stronie jest |
| . |
| | 2 | |
21 wrz 12:27