Algebra
Matematyk: | | 33 | | 5 | |
Liczby naturalne m, n spełniają warunek |
| =m+ |
| . Zatem suma m+n jest równa? |
| | 7 | | n | |
20 wrz 23:24
5-latek: | 33 | | 5 | | 5 | |
| = 4 |
| =4+ |
| to suma tych liczb wynosi 4+7=11 ale czy to jest dobrze to |
| 7 | | 7 | | 7 | |
nie wiem
20 wrz 23:31
20 wrz 23:32
pigor: ..., n=7 i m=4 ⇒ n+m= 7+4= 11. ...
20 wrz 23:35
5-latek: A mozesz napisac dlaczego tak rozpisales ?
20 wrz 23:36
Matematyk: Dzięki
20 wrz 23:37
pigor: ..., bo np. tak ;
337= m+
5n ⇒ n(33−7m)= 35 ⇒ n=1 v n=5 v n=7,
ale tylko dla n=7 wartość m=4∊N i
n+m=11 ∊N. ...
20 wrz 23:42
pigor: ... lub n=35 także nie spełnia ...
20 wrz 23:43
5-latek: dziekuje juz sobie zapisuje
20 wrz 23:54