rozkład wykładniczy
w poniedziałek kolokwiuum: zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy λ=3. policz P(X>−1)
a że niby jak mam to obliczyć? proszę o pomoc
20 wrz 21:45
Godzio:
Dystrybuantę F(x) rozkładu wykładniczego chyba znasz prawda?
P(X > −1) = 1 − P(X ≤ − 1) = 1 − F(−1)
20 wrz 22:13
w poniedziałek kolokwiuum:
| | −1 | |
F(x)=∫0t=3*( |
| )e−3x/0t=1−e−3t |
| | 3 | |
P(X > −1) = 1 − P(X ≤ − 1) = 1 − F(−1)=1−(1−e
−3t)=e
−3t
czy to tak powinno być rozwiązane?
20 wrz 22:25
Godzio:
Tak.
20 wrz 22:55
w poniedziałek kolokwiuum: DZIĘKUJĘ

mam jeszcze takaie zadanie, możesz mi je sprawdzić
nich X ma rozkład jednostajny na odcinku [0,2] znajdz rozkład zmiennej Y=2X+3
| | t−3 | |
Fy(t)=P(Y≤t)=P(2X+3≤t)=P(X≤ |
| ) |
| | 2 | |
3≤t≤7
0 dla t<0
| | 1 | |
Fy(t)= ∫3t |
| dx=U{1}2}t dla 0≤t≤2 <−−−− iii tu jest bez sensu jak dla mnie |
| | 2 | |
dlatego moje pytanie jak sie znajduje rozkład
20 wrz 23:21
Godzio:
| | t − 3 | | t − 3 | | | | t − 3 | | t − 3 | |
P(X ≤ |
| ) = F( |
| ) = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 7 − 3 | |
Czyli Y ma rozkład jednostajny na [3,7]
20 wrz 23:47
w poniedziałek kolokwiuum: ok dziękuje
mam jeszcze takie zadanie, czy moze ktos sprawdzic czy dobrze jest rozwiazane?
Niech X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ=1. Znajdz rozkład zmiennej Y=|X|
| | ⎧ | 0 dla t<0 | |
| Fy(t)=P(Y≤t)=P(|X|≤t)=P(−t≤X≤t)= | ⎩ | ∫−tt e−xdr=2*te−x dla t≥0 |
|
| | ⎧ | 0, dla t<0 | |
| czyli fy(t)= | ⎩ | 2*e−x dla t≥0 |
|
21 wrz 13:45
Godzio:
Trochę nie tak, przelicz jeszcze raz, pokażę sposób alternatywny:
P(−t ≤ X ≤ t) = P(X ≤ t) − P(X < − t) = F(t) − F(−t) = 1 − e−t − 1 + et = et − e−t
fy(t) = et + e−t = 2cht (można zapisać za pomocą cosinusa hiperbolicznego)
21 wrz 14:04
w poniedziałek kolokwiuum: okk powiem tzle jest masakra

Niech X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ=1. Znajdz rozkład zmiennej Y=2X+3
| | t−3 | | t−3 | |
P(2X+3≤t)=P(X≤ |
| )=F( |
| )=1− et−32 |
| | 2 | | 2 | |
jeżeli to mam obliczone znowu źle mozesz mi polecić jakieś notatki w necie z których mozna to
zrozumiec?
21 wrz 15:13
Godzio:
F
X(t) = 1 − e
−λt
więc minusa zapomniałeś
21 wrz 15:26
w poniedziałek kolokwiuum: aa tak minus ojjj widze jakieś światełko w tunelu

21 wrz 15:47