Rozwiąż równanie
Bartuś: Kolejne równanie którego nie umiem

(2x−5)(9x
2−4)=(9x
2−4)(x−8)
20 wrz 21:20
PW: Bartuś, to są banały.
Po obu stronach jest ten sam czynnik (9x2 − 4). Równanie zamienia się w zdanie prawdziwe,
jeżeli ten czynnik jest zerem:
9x2 − 4 = 0 (to umiesz).
Jeżeli natomiast ten czynnik nie jest zerem, to można przez niego podzielić obie strony
równania.i otrzymać łatwiejsze.
20 wrz 21:30
Bartuś: Czyli to będzie (2x−5)*−(x−8)=0?
20 wrz 21:34
Mila:
(2x−5)(9x2−4)=(9x2−4)(x−8)⇔
(2x−5)(9x2−4)−(9x2−4)(x−8)=0⇔
(9x2−4)*(2x−5−(x−8))=0⇔
9x2−4=0 lub 2x−5−x+8=0
dokończ
20 wrz 21:45
5-latek: czyli to bedzie
2x−5−(x−8)=0
2x−5−x+8=0 i policz x
20 wrz 21:46
Bartuś: 2x−5−x+8=0
x+3=0
x=−3
9x2−4=0
9x2=4
3x=2 v 3x=−2
x=2/3 v x=−2/3
Dziękuję
20 wrz 21:49
Mila:
20 wrz 22:14