Równania wielomianowe
Bartuś: Równania wielomianowe:
3x3−7x2−7x+3=0
(3x2−4x−3)(x−1)(x+1)
Doszedłem do tego etapu dobrze robię?
Δ=16−4*3*(−3)=52
20 wrz 20:51
Maslanek: Nie bardzo

Zauważ, że w pierwszej linijce jest wielomian 3 stopnia, a w nastepnej już 4
20 wrz 21:03
Bartuś: 3x3−7x2−7x+3=0
3x3−3x2−4x2−4x−3x+3=0
3x2(x−1)−4x(x+1)−3(x−1)=0
To nam da:
(3x2−4x−3)(x−1)(x+1) ?
20 wrz 21:07
PW: Jak we wszystkich tych przykładach: aż się prosi, żeby z pierwszego i czwartego składnika
wyłaczyć 3, a z drugiego i trzeciego − wyłączyć 7x:
3(x3 + 1) − 7x(x+1) = 3(x+1)(x2−x+1) − 7x(x+1) − już wiadać
20 wrz 21:10
Bartuś: 3(x+1)(x2−x+1) − 7x(x+1) − jak teraz to rozwiązać?
(3−7x)(x2−x+1)(x+1) ?
20 wrz 21:11
PW: Nie, ten na niebiesko zaznaczony czynnik wyłączyć przed nawias. W nawiasie zostanie:
− z pierwszego składnika 3(x2−x+1)
− z drugiego składnika − 7x.
20 wrz 21:16
Bartuś: (3−7x)(x2−x+1) ?
20 wrz 21:18
5-latek: (x+1)[3(x2−x+1)−7x] =0
20 wrz 21:21
Bartuś: (x2+7x+3)(x+1) ?
20 wrz 21:22
PW: Baretek, zgadujesz w cały świat, popatrz co napisał 5−latek.
20 wrz 21:24
Bartuś: Juz policzyłem Δ i rozwiązałe mwielkie dzięki
20 wrz 21:25
Bartuś: Rozwiązuję kolejne przykłady i nic mi nie wychodzi kompletnie

np. 4x
3−13x
2−13x+4=0
4(x
3+1)−13x(x+1)
4(x+1)(x
2−x+1)−13x(x+1)
(x+1)[4(x
2−x+1)−13x]
(x+1)[4x
2−4x+4−13x]
(x+1)[4x
2−17x+4]
Δ=289−4*4*4=225
I na tym momencie staję
20 wrz 21:44
Eta:
152=225
20 wrz 21:46
Bartuś: O matko dzięki jestem nieprzytomny
20 wrz 21:52
5-latek: Warto znac kwadraty liczb od 1 do 20 (dla siebie )
20 wrz 23:12