wyznacz wartosci parametru
zielona: wyznacz wartosci parametru k, dla ktorych punkt przecięcia prostych opisanch rownaniami
x−2y−k−4=0 2x+y−k+1=0 należy do trzeciej cwiartki układu wspołrzednych
20 wrz 20:28
5-latek: 1. wyznacz x z 1 rownania
2. Podstaw wyliczone x do drugiego rownania i wylicz y
3 . Dla 3 cwiartki x<0 i y<0
4 Wyznaczasz czesc wspolna i tyle
20 wrz 20:34
zielona: doszłam, że x=3k−9/5 i y=−9−k/5 jak wyznaczyc czesc wspolna ?
20 wrz 20:41
5-latek:

Teraz policz nierowniosci
| | k | |
i druga nierownosc −9− |
| <0 i z tych 2 nierownosci wyznacz czesc wspolna |
| | 5 | |
POlegam na Twoich obliczeniach
I popatrz na rysunek
20 wrz 20:47
zielona: Juz mam, dziękuję pięknie za pomoc
20 wrz 20:53
zielona: Zaznacz w układzie wspolrzednych zbiory punktow spełniających rownanie Iy−2xI−I2x−yI>x+y
A to jak mogę rozwiązać? Czy moduły się jakoś "skrócoą" dkoro są takie same?
Proszę o pomoc
20 wrz 20:55
PW: Tak, lewa strona jest zerem; rysujemy zbiór punktów (x,y), dla których
0 > x + y
20 wrz 21:05
zielona: Dziękuję pięknie
20 wrz 21:22