Rozwiąż równania:
Bartuś: Rozwiąż równania:
a) 2x3+7x2+7x+2=0
b) 3x3−7x2−7x+3=0
c) 4x3−13x2−13x+4=0
d) 5x3+21x2−21x−5=0
20 wrz 20:04
20 wrz 20:05
Bartuś: Te przykłady są banalne w porównaniu do tych wyżej
20 wrz 20:10
jakubs: Znasz metodę grupowania wyrazów ?
20 wrz 20:11
Kejt: znasz twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu?
20 wrz 20:11
jakubs: Co ja piszę, grupowania tu nie będzie, ale
Kejt dobrze napisała
20 wrz 20:13
PW: a) 2x3+7x2+7x+2 = 2(x3+1) + 7x(x+1) − a dlaczego nie grupowania?
20 wrz 20:17
Eta:
a) 2x3+2x2+5x2+5x +2x+2=0
2x2(x+1)+5x(x+1)+2(x+1)=0
dokończ..........
20 wrz 20:18
Kejt: Eta czaruje
20 wrz 20:19
PW: I co gorsza wbrew temu co twierdzi Bartek, wszystkie zadania banalne i na jedno kopyto.
20 wrz 20:21
jakubs: O tym nie pomyślałem
PW.
20 wrz 20:22
Bartuś: 2x2+5x+2=0 v (x+1)=0
Δ=25−4*2*2 v x=−1
Δ=25−16=9
√Δ=3
x1/2=−5−3/4= −2 v −1/2
Odp: x=−1/2, x=−2, x=−1
20 wrz 20:24
Bartuś: Ale przykładu b)
b) 3x
3−7x
2−7x+3=0
już nie umiem
20 wrz 20:36
Bartuś: 3x3(x−1)−4x(x+1)−3(x−1)
(3x2−4x−3)(x−1)(x+1)
Δ=16−4*3*(−3)=52
Dobrze to wyszło?
20 wrz 20:46