Równania wielomianowe
Bartuś: Równania wielomianowe:
(x2+x)4−1=0
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić!
20 wrz 19:54
Piotr 10: [(x2+4)2]2 − (12)2 = 0
...
20 wrz 19:55
Bartuś: (x4+8x+16)2−1=0 ?
20 wrz 19:58
Kejt:
ze wzoru: a2 − b2 = (a − b) (a + b)
...= [(x2+x)2 − 1] [ (x2+x)2 + 1 ] = // rozbijam pierwszy nawias jeszcze raz // =
[(x2+x) − 1] [(x2 + x) + 1] [ (x2+x)2 + 1 ]
teraz każdy z nawiasów przyrównać do zera...itd.
20 wrz 19:59
Bartuś: W odpowiedziach pokazuje się magiczny −1−√5/2
20 wrz 20:01
Kejt: takiego wyniku nie będzie, co najwyżej (−1 − √5)/2
to co napisałam to nie gotowiec, pozostało jeszcze przyrównać zawartość nawiasów do zera.
20 wrz 20:04
Bartuś: Kompletnie nic z tego nie rozumiem bo nie było mnie na lekcji
(x2+x)−1=0 (x2+x)+1=0 (x2+x)2+1=0
(x2+x)=1 (x2+x)=−1 (x2+x)2=−1
Nie wiem co dalej, deltę?
20 wrz 20:06
Kejt:
przyrównać do zera, i wywalić nawiasy... bo one nam tu nic nie dają, potem delta itd.
a tak poza tym... przy trzecim nic nie wydaje Ci się podejrzane..? rozwiązałbyś to normalnie?
20 wrz 20:08
pigor: ..., lub w zbiorze R np. tak :
(x2+x)4−1=0 ⇔ (x
2+x)
4=1 ⇔ |x
2+x|=1 ⇔ x
2+x=−1 v x
2+x=1 ⇔
⇔ x
2+x+1=0 v x
2+x−1=0 ⇔ x∊∅ v x
2+2*
12x+
14−
54=0 ⇒
⇒ (x+
12)
2=
54 ⇔ |x+
12|=
12√5 ⇔ x+
12=±
12√5 ⇔
⇔
x=−12±12√5 ⇒
x∊{ −12(1−√5) , −12(1+√5) } ...
20 wrz 20:12
5-latek: To nawet nie jest to ze nie bylo Cie na lekcji
Nie umiesz rozwiazywac rownan kwadratowych ?
Przeciez (x2+x)−1 =0 to jest to samo co x2+x−1=0 i rozwiaz to
Tak samo (x2+x)+1=0 to x2+x+1=0
Najpierw rozwiaz te dwa rownania potem ostatnie
20 wrz 20:12
Bartuś: x2+x=1 x2+x=−1 x4+2x3+x2=−1
Δ=1−4*1*0 √Δ=1
x1/2=−1+/−1 /2
x1=−1
x2=0
20 wrz 20:13
Kejt: a co w ostatnim jest do rozwiązywania...?
20 wrz 20:13
Kejt: Bartku, powiedz mi, czy istnieje liczba rzeczywista, która po podniesieniu do kwadratu da Ci
liczbę mniejszą od zera?
20 wrz 20:13
Bartuś: Nie ma
20 wrz 20:15
Kejt: więc, czy liczenie:
(x2+x)2=−1
ma sens?
20 wrz 20:16
Bartuś: Nie ma, zostaje nam to (x2+x)−1=0 i to (x2+x)2+1=0
20 wrz 20:16
Bartuś: znaczy to *(x2+x)+1=0
20 wrz 20:17
Kejt:
(x2 + x)2 + 1 = 0 to to samo co: (x2 + x)2 = −1
20 wrz 20:18
Kejt: tak
20 wrz 20:18
Bartuś: no to dobrze napisalem
20 wrz 20:18
Kejt: nie zauważyłam, że się poprawiłeś..
w pierwszym masz deltę źle policzoną.. czemu *0?
20 wrz 20:21
Bartuś: −1+1/2 to 0/2
20 wrz 20:26
Kejt:
Δ = 1 − 4 * (−1) *1 =...
20 wrz 20:39
Bartuś: Δ=5 √Δ=√5
x1/2=(−1−√5)/2 v (−1+√5)/2
20 wrz 20:45
Kejt: teraz

a drugie?
20 wrz 20:46
Bartuś: A w ogóle skąd tutaj ta 1? Δ = 1 − 4 * (−1) *1 =... przecież nie ma C to ono nie wynosi 0?
(x2+x)+1=0
x2+x=−1
20 wrz 20:49
Kejt:
x2 + x − 1 = 0 i x2 + x = 1
to to samo..zauważ, że po drugiej stronie w drugim równaniu nie ma zera, tylko jest 1.
20 wrz 20:51
Bartuś: ok, ok
x2+x+1=0
Δ=1−4*1*1=−3?
Czyli brak rozwiązania?
20 wrz 20:54
Kejt: tak.
20 wrz 21:48