Logarytmy
MaZHK:
Jakie zalożenia i jak rozwiązac?
log13 1x = log13 4
20 wrz 18:38
20 wrz 18:39
20 wrz 18:40
MaZHK: czyli D=(0,∞) ?
20 wrz 18:41
jakubs: | | 1 | |
Jeżeli zakładasz, że |
| >0 to już x≠0 nie jest potrzebne  |
| | x | |
20 wrz 18:41
jakubs: Dziedzina dobrze.
20 wrz 18:42
MaZHK: wychodzi x=0 v x=0,25
ale ostatecznie x=0,25, tak?
20 wrz 18:42
jakubs: Jakim cudem otrzymałeś x=0 ?
| 1 | |
| =4 z założenia x>0, więc mnożę przez x |
| x | |
1=4x
20 wrz 18:44
MaZHK: bo zrobiłem takie coś
x(1−4x) = 0
ale x=0 sprzeczny, bo dziedzina
20 wrz 18:46
jakubs: Aaaaa pomnożyłeś przez x
2. Jest ok, ale staraj się zawsze najprostszym sposobem rozwiązywać.
20 wrz 18:48
MaZHK: ale tak jak zrobiłem to nie jest źle?
20 wrz 19:21
MaZHK: dzięki za pomoc!
20 wrz 19:22
jakubs: Dobrze, ale bardziej skomplikowanym sposobem.
20 wrz 19:22