funkcje wielomianowe
mrwhite: wykres funkcji y=ax3, a=/=0 przesunieto o wektor u=[2,4] i otrzymano wykres funkcji y=W(x).
wiedzac ze do wykresu funkcji W nalezy punkt A(0,0), napisz wzor funkcji w postaci ogolnej.
20 wrz 18:19
pigor: ...., np tak :
y=ax
3 i u=[2,4] ⇒ y−4= a(x−2)
2 ⇔ y=a(x−2)
2+4 i 0=a(0−2)
2+4 ⇒
⇒ 4a=−4 i y=a(x
2−4x+4)+4 ⇒
a=−1 i y=−x
2+4x−4+4 ⇒
w(x)= −x2+4x .
20 wrz 18:42
pigor: ... kurde tam miało być (x−2)3 itd. ; przepraszam
20 wrz 18:44
mrwhite:
zalezy mi na wytlumaczeniu tego, gdyz bylem nieobecny na tej lekcji.
20 wrz 18:49
pigor: ..., a więc od tego miejsca :
... y=a(x−2)
3+4 i 0= a(0−2)
3+4 ⇒
⇒ 8a=4 i y=a(x
3−−3x
2*2+3*4x−2
3)+4 ⇒
⇒ a=
12 i y=
12(x
3−−6x
2+12x−8)+4 ⇒ y=
w(x)= 12x3−3x2+6x .
20 wrz 18:51
mrwhite: Dobra stary dzieki, a jest jakis wzor ogolny? jak w funkcji kwadratowej np.?
20 wrz 18:53
pigor: ..., oj ja bym się ... , bo to chyba oczywiste y= ax
3+bx
2+cx+d i tyle
widzisz chyba analogię z y=ax
2+bx+c, prawda

.
20 wrz 19:23