Równania i nierówności z wartością bezwzgledną
Damian0: Witam potrzebuję małej pomocy z ||2x+5|−4|=3 oraz |x+2|+|2x−7|+x=1 i prosiłbym o w miarę proste
wytłumaczenie rozwiązania.
20 wrz 17:31
20 wrz 17:35
Damian0: Nie zbyt to pomocne iż najlepiej gdybym miał to zrobione z wykresem funki, chodzi mi o
zaznaczanie przedziałów trochę rysowania itp.
20 wrz 17:37
20 wrz 17:44
jakubs: Najlepiej gdybyś miał gotowca...
Pomęcz się trochę, pomyśl i zrobisz.
20 wrz 17:56
Kacper: gotowcom
20 wrz 18:05
Damian0: Nie nie liczę na gotowca, sam już to zrobiłem wzorując na podobnym przykładzie zrobionym
podczas lekcji tylko nie do końca rozumiem sposób robienia tego typu zadania a te podane przez
was powyżejsą zupełnie inne niż te których używam sam. Tak czy owak dzięki za linki troszeczkę
coś tam mi pomogło nie powiem że nie.
20 wrz 20:02
Mila:
1)
|(|2x+5|−4)|=3⇔
(|2x+5|−4)=3 lub (|2x+5|−4)=−3⇔
|2x+5|=7 lub |2x+5|=1
⇔2x+5=7 lub 2x+5=−7 lub 2x+5=1 lub 2x+5=−1
dokończ
20 wrz 21:57
pigor: ..., np. tak :
|x+2|+|2x−7|+x=1 ⇔ |x+2|+|2x−7|=1−x i 1−x ≥0 ⇔
⇔ x≤1 i |x+2|−2x+7=1−x ⇔ x≤1 i |x+2|=x−6 i x ≥6 ⇒
⇒
x∊∅ − równanie nie ma rozwiązań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób
(x= −2 v x=3,5) i
|x+2|+|2x−7|+x=1 ⇒ (x<−2 i −x−2−2x+7+x=1) v
v (−2≤ x ≤ 3,5 i x+2−2x+7+x=1) v (x >3,5 i x+2+2x−7+x=1) ⇔
⇔ (x<−2 i 4=2x) v (−2≤ x ≤ 3,5 i 0x= −8) v (x >3,5 i 4x= 6) ⇔
⇔ (x<−2 i x=2) v x∊∅ v (x >3,5 i x=1,5) ⇔
x∊∅ . ...
21 wrz 01:31