równania i nierownosci wykładnicze
Aya: Rozwiąż równanie:
22x − 4 x 2x+10x − 4 x 5x=0
20 wrz 16:30
ICSP: 2x(2x − 4) + 5x(2x − 4) = 0
(2x + 5x)(2x − 4) = 0
x = 2
20 wrz 16:33
pigor: ..., x∊R , wtedy z własności funkcji wykładniczej
i potęgi np. tak:
2
2x− 4*2
x+10
x−4*5
x=0 ⇔ 2
2x+2
x*5
x−4(2
x+5
x)= 0 ⇔
⇔ 2
x(2
x+5
x)−4(2
x+5
x)=0 ⇔ (2
x+5
x) (2
x−4)=0 ⇔ 2
x−4=0 ⇔
⇔ 2
x= 2
2 ⇔
x=2 . ...
20 wrz 16:41
Aya: dzieki

a dałbyś rade zrobić jeszcze ten przyklad :
3
x x 2
x+1 − 16 x 3
x = 2
x+4 − 2
2x+1
20 wrz 16:44
pigor: ..., x∊R i wtedy np. tak :
3x*2x+1−16*3x=2x+4−22x+1 ⇔ 3
x*2
x+1+2
2x+1−16*3
x−2
x+4=0 ⇔
⇔
x+1(3
x+2
x)− 2
4(3
x+2
x)= 0 ⇔ (3
x+2
x) ( 2
x+1−2
4)= 0 ⇔
⇔ 2
x+1−2
4=0, bo 3
x+2
x>0 dla x∊R ⇒ 2
x+1=2
4 ⇔ x+1=4 ⇔
x=3 .
20 wrz 17:35