Funkcja wykładnicza- parametr
iw: Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R−{−3}, równanie ma rozwiązanie?
Póki co zwinęłam ten szereg i mam:
oznaczyłam lewą stronę jako f(x), a prawą g(x), i dałam zmienną pomocniczą t=4
x
Narysowałam tę funkcję i sprawdziłam gdzie to równanie ma rozwiązanie, ale nie wyszło
odpowiednio. Może ktoś mnie poprawi, znajdzie błąd?
Z góry dzięki
20 wrz 16:27
...:
... to może zacznij od poprawnego zapisania treści zadania ... zgaduj−zgadula w pokoju obok −
20 wrz 18:20
pigor: ..., np. tak : a
1=q= 4
x i jeśli |q|<1, czyli (*)
|4x|<1 , to
| 4x | | m | |
| = |
| i m≠−3(**) ⇒ (m+3)*4x= m−m*4x ⇔ |
| 1−4x | | m+3 | |
| | m | |
⇔ (2m+3)*4x= m ⇒ 4x= |
| i 2m+3≠0, to stąd |
| | 2m+3 | |
| | m | | |m| | |
i (*) | |
| |< 1 i 2m≠−3 ⇒ |
| <1 im≠−32(***) ⇒ |
| | 2m+3 | | |2m+3| | |
⇒
|m| < |2m+3| i rozwiązuj sobie to jak cię uczyli, albo np.
tak:
stąd i pomocniczego wykresu obu stron tej nierówności
stwierdzam, że ich punkt przecięcia ma −
32<m<0, a wtedy
|m| < |2m+3| ⇔ −m< 2m+3 ⇔ 3m >−3 ⇔
m > −1, więc
stąd , z (**) i (***) mam ostatecznie
m∊(−1;+∞) . ...
20 wrz 18:32
RM.88:
Dla m=−2 mamy na przykład rozwiązanie x=12.
20 wrz 20:08
pigor: ... to może gdzieś coś skopałem, ale nie będę grzebać się w tym ;
20 wrz 20:16
RM.88:
Rozważmy funkcję
Dziedzina: 4
x ≠ 1 ⇔ x≠0
Oceniamy zbiór wartości:
| | 4x | |
Należy chyba jeszcze uzasadnić, że funkcja y = |
| jest różnowartościowa. Pozwolę |
| | 1 − 4x | |
sobie napisać coś takiego:
| | 4x | |
Funkcja y = |
| jest różnowartościowa bo po wykonaniu podstawienia t=4x mamy |
| | 1 − 4x | |
funkcję wymierną, która jest rosnąca przedziałami i dla każdego iksa w równaniu t=4
x istnieje
jedna liczba t. Mamy:
| m | | m | |
| > 0 ⋁ |
| < −1 ⇔ m<−3 lub −3<m<−3/2 lub m>0 |
| m+3 | | m+3 | |
20 wrz 20:45
pigor: ... , no to może rozwiążę jednak .tę nierówność
|m| < |2m+3| /
2 ⇔ m
2< 4m
2+9+12m ⇔ 3m
2+12m+9 >0 /:3 ⇔
⇔ m
2+4m+3 >0 ⇔ (m+1)(m+3) >0 ⇔
m<−3 v m>−1
a gdzie tu jest błąd

, bo faktycznie dla −2 jest rozwiązanie;
no to ja zgłupiałem; może jednak ktoś mądry powie w którym
miejscu coś sknociłem
20 wrz 20:45